VIDEO Prvi robotaxiji vozili Seulom

Foto: Hyundai

GRADONAČELNIK je bio prvi putnik u samovozećem vozilu.

Budućnost je stigla. Ali ne u Hrvatsku, nego u južnokorejsku prijestolnicu. Tamo je Hyundai pokrenuo robotaxi uslugu koju čine električna vozila Ioniq5 opremljena sustavom autonomne vožnje razine 4. Dostupna je u vrijeme manjih gužvi, od 10 ujutro do 4 popodne, a u svakom vozilu može biti najviše tri putnika. 

U pitanju je pilot-projekt koji je Hyundai pokrenuo u Seulu. Zove se RoboRide, a uključuje dva autonomna vozila Ioniq5 koja će prometovati okrugom Gangnam, najprometnijim područjem u Koreji. Projekt je odobrilo korejsko ministarstvo infrastrukture i transporta.  

"Mi u Hyundaiju razvijamo tehnologiju autonomne vožnje razine 4 koja se bazira na interno razvijenom sustavu ADAS (Advanced Driving Support System), koji se već dokazao kroz masovnu proizvodnju i uspješno komercijalno lansiranje", rekao je Woongjun Jang, šef Hyundaijevog centra za autonomnu vožnju. 

Vozila opremljena četvrtom razinom autonomnog upravljanja funkcioniraju u suradnji s Jin Mobilityjem, startup tvrtkom koja upravlja platformom najma i dijeljenja vozila opremljenom umjetnom inteligencijom. Hyundai surađuje s gradskim vlastima Seula od 2019. godine, kad je počeo prikupljati podatke o prometu i raditi na povezivanju prometnih signala i autonomnih vozila.