VIDEO Isto ime, ali dva različita automobila: Crash-test otkriva sve razlike

Screenshot: YouTube

JOŠ od 1980-ih slušali smo priče kako njemački i TAS-ov Golf nisu isti. Evo kakva je situacija danas. 

I dok se tada prije svega mislilo na kvalitetu izrade i pouzdanost, danas je u prvom planu sigurnost. Crash-testovi najčešće pokazuju kako se automobili razlikuju između pojedinih tržišta, a uzrok tomu su različiti standardi. 

Jedan takav primjer dao je Global NCAP koji je na crash-test izveo Hyundai Accent, i to model za američko i meksičko tržište. Pritom samo porijeklo kaže kako Grand i10 dolazi iz Hyundaijeve tvornice u Indiji, dok se Accent za američko tržište proizvodi u Meksiku. 

Crash-test je pokazao kako je Accent za američko tržište daleko sigurniji. Karoserija se pokazala čvršćom, a od pomoći je bilo i šest zračnih jastuka. Model za meksičko tržište je imao samo dva zračna jastuka, a u sudaru se toliko zdrobio da je popustio A nosač, a pomaknuo se i volan. Zaključak je jasan, u izvedbi za Meksikance se lakše gine. 

Ako se pitate kakva je situacija u Hrvatskoj, razloga za brigu nema. U Hrvatskoj se prodaju automobili s istovjetnim sigurnosnim značajkama kao i na najrazvijenijim tržištima. Međutim, problem je što takvu kupovinu država ne stimulira pa naši kupci najčešće kupuju starija rabljena vozila, a time i nesigurnija. 

Pročitajte više