VIDEO Pogledajte kako je skupina Anonymous blokirala promet u Moskvi

Foto: Profimedia

HAKERI su iskoristili taxi službu kako bi blokirali pojedine ulice u Moskvi. 

Na meti hakerskog napada je bio Yandex Taxi, odnosno njihova aplikacija za naručivanje prijevoza. Odgovornost su preuzeli tzv. haktivisti iza skupine Anonymous. 

Kako izvještava Hackread, hakeri su zaobišli Yandexov sigurnosni mehanizam te kreirali brojne lažne narudžbe vožnje. Time su sve slobodne taxije poslali na istu lokaciju, u okrug Fili izvan centra Moskve. 

Glasnogovornik Yandexa potvrdio je napad. "Ujutro 1. rujna Yandex Taxi se suočio s pokušajima napadača da poremete uslugu – nekoliko desetaka vozača dobilo je skupni poziv u okrug Fili u Moskvi", izjavio je. Kaže kako se sve raščistilo u sat vremena, dok Anonymous tvrdi da je zastoj trajao puna tri sata.

Nije jasno zašto je izabran ovaj okrug, kao ni koliki je efekt zagušenja prometa u gradu, koji prema ranijim izvještajima, ima drugi najgori protok prometa u svijetu, odmah nakon Istanbula. 

U svakom slučaju, ovo pokazuje kako je lako moguće ugroziti promet kad su automobili umreženi. Yandex Taxi je izjavio kako su već poduzeti koraci u osiguravanju bolje zaštite od ovakvih napada.