VIDEO Kako je reli stvorio legendarni Ford Focus

Foto: EPA

Originalni Ford Focus bio je revolucionaran automobil.

Kritički hvaljen i iznimno prodavan, pokazao je da će Ford postati nositelj standarda za male automobile u novom mileniju. Fordovi inženjeri bili su opsjednuti načinom na koji se Focus vozi, a rezultat je bio toliko dobar da je prisilio konkurenciju da podigne svoje standarde. Želite znati zašto je Mk5 Golf bio mnogo bolji za vožnju od Mk4? Razlog je upravo ovaj automobil.

Ono što je Focus učinilo pravim herojem među entuzijastima bilo je reli natjecanje. Ford je angažirao M-Sport da izgradi čudovište s pogonom na sva četiri kotača i aktivnim diferencijalom za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) te platio Colinu McRaeu i Carlosu Sainzu da ga voze.

U novom videu za Hagerty, iznimno sretni Henry Catchpole provodi neko vrijeme u bivšem Sainzovom Focusu WRC i objašnjava što je ovaj automobil činilo toliko posebnim.

Focus je bio tehničko čudo

Iako prva generacija Focusa WRC nikada nije osvojila naslov WRC-a, McRae je s ovim automobilom ostvario niz nezaboravnih pobjeda na relijima, dok je Sainz dodao dvije pobjede na tu listu. McRae je napustio WRC 2003., a novi Fordov vozač Marko Martin ostvario je još pet pobjeda s ovim automobilom.

Poput ostalih WRC automobila, Focus je bio tehničko čudo, s aktivnim središnjim i prednjim diferencijalima te šesterostupanjskim sekvencijalnim mjenjačem uparenim s jedinstvenom kratkom ručicom mjenjača, koja je izvirala iz stupa upravljača. Gunther Steiner, danas poznat u Formuli 1, također je vodio razvoj ovog automobila.

Focus WRC imao je utjecaj i na cestovni model Focus RS, zahvaljujući radu Richarda Parry-Jonesa. Velšanin i veliki zaljubljenik u reli, Parry-Jones je zaslužan za preokret Fordove proizvodnje u 1990-ima i 2000-ima, a Focus je bio njegovo remek-djelo.

Focus kao i Mustang iz šezdesetih

Catchpole također vozi Focus RS cestovni model i, iako to možda nije najbolji hot-hatch svog vremena, dobar je podsjetnik na ono što je činilo Focus toliko posebnim.

No WRC automobil je nevjerojatan za vožnju. Snažan, agilan, i savršen spoj analogne i digitalne tehnologije.

Kao Mustang iz 1960-ih, originalni Focus predstavlja Ford u svom najboljem izdanju. Focus nikada nije imao toliki utjecaj u SAD-u kao u Velikoj Britaniji i Europi, ali pravi zaljubljenici razumiju njegovu vrijednost. Šteta što je danas tako teško pronaći Focus SVT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.