VIDEO Konstruirao je najbolji sportski auto, a sad otkriva aute koje posjeduje

Screenshot: YouTube

GORDON Murray inspiraciju pronalazi u klasicima, a mnogi dolaze iz Italije. 

Malo je novih automobila kojima se ovaj proslavljeni inženjer divi. Mogu se izbrojati na prste jedne ruke, ali tu svakako ulazi i Alpine. Međutim, u njegovoj kolekciji su neki sasvim drugi automobili, mnogi iz 1960-ih. 

U narednom video otkriva pet omiljenih automobila iz svoje kolekcije. Prvi na redu je Lotus Elite, prvi cestovni automobil koji je imao monocoque od fiberglasa. Podsjetimo, njegov McLaren F1 je bio prvi koji je imao monocoque od karbona. Nema sumnje, Murray i Lotus imaju puno zajedničkog, bar kad su minimalizam i optimizacija mase u pitanju.

De Tomaso Vallelunga je njegov idući automobil. Prvi je to model nekoć vrlo cijenjene marke, a za razliku od poznatijih modela ima središnje postavljen "motorić“, Fordov četverocilindraš. 

 

Automobil kojeg je nedavno nabavio je Lancia Appia na kojoj je radio Zagato. Ima karoseriju od aluminija te je zbog toga dodatno olakšana. 

Murray ima i Abarth 100 GT, automobil koji drži svjetski brzinski rekord za modele s 1.0 motorom. Postigao je 196 km/h. Za kraj je ostavio Alfu Romeo 1600 Junior Zagato. Automobil mu je dodatno prilagođen kako bi uopće stao u njega. 

I ovaj izbor potvrđuje Murrayovu inženjersku filozofiju gdje kao prvu pretpostavku stavlja minimalnu masu. Sve nakon toga su finese, a one ne moraju uključivati monstruozni motor. Ipak, nije naodmet reći kako njegov zadnji hipersportaš, model T.50 pokreće V12 motor s potpisom Coswortha.