VIDEO Mercedes snimkama s Paga svijetu predstavio novu E klasu

Foto: Mercedes

RADI se o jednoj od najpopularnijih poslovnih limuzina, ali vjerojatno i zadnjoj generaciji s konvencionalnim motorima.

Na scenu je stigla nova, šesta generacija Mercedesove E klase koja će se u prodaji naći već u lipnju, i to u ograničenoj ponudi motora i paketa opreme. 

Spoj tradicije i digitalne budućnosti

Upravo tako predstavlja Mercedes novu E klasu koju estetski, ali i kompletnom ponudom postavlja bliže S klasi no ikada prije. W214 će s pravom moći nositi epitet „baby S klase“, a u prilog tomu ide i podatak kako će se proizvoditi paralelno s većim uzorom u Sindelfingenu, u supermodernoj tvornici Factory 56. 

Da, nikad više nećemo vidjeti ovakvu E klasu - od 2030. godine E klasa će voziti isključivo na struju, dakako, na novoj platformi. Model je to koji je mjerilo klase, zlatni standard u višoj srednjoj klasi i po mnogima Mercedes skrojen po najboljoj mjeri. I tako već 75 godina. 

Novi model se i vizualno približio S klasi, a istovremeno se i udaljio od prethodnika. Izgleda moderno, sprijeda je izveden po uzoru na EQ seriju, a straga, gdje su elegantna svjetla, dobio je oblik logotipa marke. Izaberete li neke od viših razina opreme, neće nedostajati kroma na prednjoj maski koja može biti i (opcijski) osvijetljena, a dobit ćete i prednji nišan u vidu velike trokrake zvijezde. Elegantna silueta upućuje na Mercedes, a to će, izgleda, činiti i dvostruka prednja LED svjetla koja E klasa sad prihvaća. 

 

 

Priču o eksterijeru zaključuju dva podatka: koeficijent otpora zraka od 0.23 te naplaci promjera do 21 inča. Spomenimo i daljnji porast dimenzija. Duljina je minimalno porasla na 4.95 m, ali je širina povećana za čak 3 cm, na 1.88 m. 

Kraljevski komfor i vrhunska zabava 

Mercedes ističe porast međuosovinskog razmaka za 2.2 cm, a pridodamo li tomu otprije poznat potpuno digitalni kokpit, jasno je da Mercedes ovim modelom postavlja nove standarde. Ime E sada definitivno dolazi za Entertainment jer ovaj model nudi svu moguću zabavu.

Istina, umjesto ogromnog zaslona od 1.41 m, opcijski Superscreen nudi ipak manje od S klase: 14.4-inčni zaslon infotainmenta i suvozačev (MBUX Premium Plus) od 12.3 inča. Potonji je aktiviran samo ako je suvozač u vozilu. Vozač ne treba biti nesretan jer i on dobiva sada već standardan 12.3-inčni zaslon s mjernim instrumentima. 

TikTok je samo jedno od oružja u borbi za prevlast, a prate ga i Angry Birds igrica te Zoom i Webex aplikacije. Ono što nam se puno više sviđa svakako je Burmester 4D surround sound sustav s 21 zvučnikom. U kabini se nalazi do pet kamera, a umjetna inteligencija omogućit će prilagodbu vozaču. I, da, putnici straga imaju više mjesta nego ikad prije. Samo u predjelu koljena očekuje ih dodatnih 17 mm. Prtljažnik pak guta 530 litara, ali i tek 370 litara kod plug-in hibrida.

Samo hibridi

Iako E klasa starta isključivo četiricilindrašima, nemojte biti razočarani. Naime, nakon debija s kojim mjesecom odmaka doći će i šestcilindraši, pa i dizelski plug-in hibrid. 

Start označavaju tri blaga hibrida s ISG sustavom kod kojeg elektromotor sada daje malo više, 17 naspram nekadašnjih 15 kW. Start je E 200 s 204 KS, u dizelskoj domeni E 220d sa 197 KS. 

Dobra je vijest da plug-in hibridi imaju veće baterije, pa sada mogu na struju voziti preko 100 km. E 300e kombinira 204 KS benzinskog motora i 129 KS elektromotora, što u konačnici znači 312 KS i električni doseg od 118 km. Spomenuti se kombiniraju i s 4Matic pogonom na sve kotače, kao i dizelaš. 

Jači E 400e ima 381 KS, a zahvaljujući bateriji od 25.4 kWh, prelazi 111 km na struju. Ugrađen je punjač snage 11 kW, a prihvaća i istosmjerne punjače snage do 55 kW. A sada loše vijesti. AMG ukida V8 iz ponude, a vjerojatno će ga zamijeniti plug-in hibrid kao u novoj C klasi. To znači duplo manje cilindara, ali uz električnu pomoć 680 KS i 1020 Nm. 

Kao što smo rekli, limuzina stiže već u lipnju, a ponuda će na jesen biti proširena karavanom. Potom dolazi i All-Terrain izdanje kojom će se vjerojatno i okončati priča o MRA II platformi. I koja o cijenama.

Svi znaju da E klasa nije jeftina, a ovdje bi start mogao biti na 54.000 eura, doznaju dobro upućeni njemački mediji. Dakle, porast u odnosu na aktualnu E klasu je nešto više od pet posto.