VIDEO Mr. Bean u Goodwoodu nastupio u Toyoti na vodik

Screenshot: YouTube

ROWAN Atkinson, većini poznatiji kao Mr. Bean, stigao je u Goodwood na tamošnji Festival brzine gdje je nastupio u jednom od najboljih sportskih noviteta posljednjih godina. 

Atkinson je u Goodwood došao sa zadatkom, a to je promovirati vodik kao gorivo. Pomalo neočekivano za sve one koji znaju da je Atkinson zagriženi poklonik motora s unutrašnjim izgaranjem, ali i pasionirani kolekcionar automobilskih klasika. 

Stvari postaju jasnije kad kažemo da je vozio koncept na osnovi Toyote GR Yaris. Radi se o automobilu čiji je 1.6-litreni trocilindrični turbo motor prerađen kako bi mogao raditi na vodik. Dakle, automobil nema vodikove ćelije i ne vozi na struju već je tu i dalje klasično sagorijevanje goriva, ali više ne fosilnog. 

 

Ne moramo naglašavati kako Atkinson posjeduje jedan GR Yaris, a ovaj potez Toyota je istinski pohvalio jer ima za cilj održati na životu klasične motore s unutrašnjim izgaranjem. Jednako pozitivno mišljenje ima i za Formulu 1 koja nastoji pronaći put održivosti klasičnih motora kroz hibridne tehnologije. 

Istovremeno, Atkinson koji se itekako razumije u tehnologiju nema puno riječi hvale za elektrifikaciju i električne automobile. On je ove godine u članku za Guardian napisao kako se osjeća 'prevarenim' kad su u pitanju električna vozila rekavši kako je "možda bolje zadržati svoj stari benzinski automobil nego kupiti EV".

Rowan Atkinson u svojoj kolekciji ima niz automobilskih klasika, od McLarena F1, preko luksuznih Bentleyja i Rolls Roycea, pa sve do youngtimera kao što su Lancia Delta HF Integrale, Lancia Thema 8.32 i Mercedesa 500E.