VIDEO Helidrom, mini-golf, bazen - sve to ima najduži automobil na svijetu

Screenshot: Facebook

AUTOMOBIL je izrađen 1986. godine, a nakon posljednjih modifikacija dužina mu je narasla na više od 30 metara. 

Obnovljena limuzina na mjerenje je stigla 1. ožujka ove godine i ukupnom dužinom od 30.54 metra popravljen je rekord iz daleke 1986. godine. 

A te 1986. slavni karoserist Jay Ohrberg je u kalifornijskom Burbanku stvorio "Američki san" (American Dream), najprestižniju i najdužu limuzinu do tada. Imala je točno 18.28 metara, a kotrljala se na 26 kotača. Pokretala su je dva V8 motora, jedan naprijed i jedan straga. Automobil je naknadno produžen na 100 stopa, odnosno 30.5 metara, te je takav ostao sve do ove godine i premijere obnovljenog izdanja. 

Koliko je Američki san velik, najbolje govori podatak kako bi uz njegov bok stalo točno 12 primjeraka Smarta. Ali dužina nije jedina posebnost ovog automobila. 

Tako ova limuzina temeljena na Eldoradu iz 1976. godine može voziti u oba smjera, odnosno njome se može upravljati s oba kraja vozila. Automobil koji je nastao spajanjem dvije cjeline nudio je tada, ali i danas, neviđen luksuz. Tako je korisnik na raspolaganju imao veliki vodeni krevet, bazen, jacuzzi, teren za mini-golf, pa čak i helidrom nosivosti preko 2.5 tona. Pritom se u njega moglo smjestiti do 75 osoba. 

 

"Ideja je da sletite helikopterom, odigrate partiju golfa te onda odete na plivanje", objašnjava Michael Manning koji je bio uključen u restauraciju limuzine. 

Upravo tako jer je limuzina nakon prvotne slave i sudjelovanja u brojnim kampanjama završila zaboravljena i napuštena u jednom skladištu, gdje je propadala sve dok se nije pojavila na eBayu. Tvrtka koja ju je prodavala je na kraju ušla u partnerstvo s Manningom.

Projekt obnove je opet zapeo i našao se u prodaji, a onda se 2019. godine pojavio novi investitor Michael Dezer, koji je, sada već olupinu, otkupio, odveo na Floridu i krenuo obnavljati. Manning je ostao prisutan na projektu te je uvelike pomogao da se automobil obnovi. Bile su potrebne tri godine i oko 250.000 USD da se Američki san dovede u red, i to u skladu s izvornikom. 

Automobil je dobio novi pogon, prelakiran je i ugrađen je novi interijer. Ali uzalud jer ceste i dalje neće vidjeti. "Ne možete auto izvesti na cestu jer je prevelik", objašnjava Manning i nastavlja: "Obnovljen je da bi se pokazivao kao izložak." Svi koji žele vidjeti ovu limuzinu morat će posjetiti Dezerland Park Orlando’s Auto Museum na Floridi.