VIDEO Policajac zaustavio robotaksi u Americi, pogledajte kako je to prošlo

Foto: Waymo

OVA situacija zorno pokazuje koliko je još prepreka prije šire implementacije sustava autonomne vožnje u svakodnevni promet javnim prometnicama. 

Jedan od osnovnih razloga zašto ceste ne izgledaju kao bojno polje je činjenica da pri počinjenju svakog prekršaja riskiramo određenu kaznu. Njezina visina i mogućnost oduzimanja prava za upravljanje vozilom su pritom u direktnoj svezi s težinom prekršaja. 

Prekršaj u kojem se vozilo kreće u suprotnom smjeru se smatra težim i redovito za sobom donosi upaljene rotirke i nemalu kaznu. Upravo takav prekršaj napravio je ovaj bijeli Jaguar. 

 

Video prikazuje trenutak u kojem je policajac u Phoenixu zaustavio vozilo u prekršaju. U pitanju je bio robotaksi tvrtke Waymo, koji prometuje bez vozača. Kamera s tijela policajca prikazuje trenutak približavanja Jaguaru i uočavanja da nema nikog za upravljačem. 

Staklo se automatski spušta, a policajac može samo uočiti prazno vozačko sjedalo. Pritom je ostvario kontakt s Waymovom službom potpore. Policajac pojašnjava što se dogodilo, ali nije u mogućnosti nastaviti postupak. Naime, policajac je u konačnici bio spriječen napisati kaznu jer za upravljačem nije bio vozač.

AZ Central je tražio komentar ovog događaja, a Waymo je reagirao nakon opetovanih upita. Waymo tvrdi kako je Jaguar doslovno zalutao na gradilište jer je naišao na "nedosljednu konstrukcijsku signalizaciju" i "bio je spriječen vratiti se u ispravnu traku" oko 30 sekundi.

AZ Central je objavio još jedan video gdje se vidi Waymo robotaksi koji vrluda cestom kao da njime upravlja pijani vozač. 

Trenutni prometni zakoni osmišljeni su oko ljudskih vozača i ne predviđaju da autonomni automobili ili robotaksiji dobivaju kazne. Očito je da će se to uskoro morati promijeniti, bar u Americi gdje robotaksiji već prometuju javnim cestama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.