VIDEO Ovako je Elon Musk komentirao kineske aute 2011. godine, evo što govori danas

Foto: BYD

KAO što su mnogi pretpostavljali, kineska autoindustrija je u posljednjih desetak godina drastično napredovala i sustigla konkurenciju sa Zapada, a ponekad je i prestigla. 

Nekada je kineska autoindustrija bila predmet sprdnje. Tradicionalni proizvođači je uopće nisu ozbiljno doživljavali, a kamoli kao moguće rivale. Zaljuljani u svoju tehnološku i dizajnersku premoć reagirali su samo kad je neki kineski proizvođač kopirao njihov dizajn. Smatrali su to uvredom, a da neki kineski auto sliči na njihov i sramotom za brend. 

Danas je stvar kudikamo drukčija, a kineske marke su spremne ne samo pratiti aktualne trendove, već ih čak i postavljati. Među njima je posebno upečatljiv BYD koji svoje proizvode poput MG-a (dio SAIC motor) uspješno plasira na europsko tržište. 

 

Koliko su Kinezi napredovali najbolje pokazuje primjer Elona Muska. On je kineske proizvode jako dobro upoznao potkraj 2019. godine kad je u Šangaju otvorio Teslinu gigatvornicu. Tada je za neke kineske proizvođače rekao: 

"Oni rade najviše i rade najpametnije. I ako bih trebao pogađati, vjerojatno će neka kompanija iz Kine biti druga iza Tesle". Vjerojatno je pritom mislio na BYD, Nio i XPeng, koji su se već dokazali. 
A sada se vratimo u 2011. godinu i intervju koji je Musk dao za Bloomberg. Tada je na ideju konkurencije, posebno BYD-a, reagirao smijehom. Jedino što je rekao bilo je: "Jeste li vidjeli njihov auto?“. 

Očito, ni Musk nije vjerovao da će kineska autoindustrija toliko brzo napredovati. Musk se sada ispravio i rekao: "To je bilo prije puno godina. Njihovi automobili su itekako konkurentni." Dovoljno upozorenje za sve one koji su još uvijek ispred kineskih proizvođača. A takvih je svakim danom sve manje.