VIDEO Pogledajte najbolje u testu 0-241-0 km/h

Screenshot: YouTube

UBRZATI do 240 km/h nije lako, ali stati s te brzine u što kraćem roku je još teže. 

Američki Car&Driver podvrgnuo je zahtjevnom testu petnaestak sportskih automobila među kojima su mnogi itekako prisutni i poželjni i na europskom tlu. A test je obuhvaćao mjerenje ubrzanja do 150 mph odnosno oko 241 km/h, te potom vrijeme potrebno za zaustavljanje. Još jedna derivacija poznatog testa koja kod hipersportaša ide i do 400 km/h ovdje je malo pripitomljena. 

 

Ovdje do izražaja dolaze i karakteristike, pa i sama namjena automobila. Najbolji primjer je Honda civic type-R. Gutač je to zavoja kojem krajnja brzina sasvim sigurno nije u fokusu. Iako je u ovoj konkurenciji završio na posljednjem mjestu s vremenom od 52.7 sekundi, ovo sasvim sigurno nije spor automobil. Uostalom, postigao je 6. mjesto u drugom dijelu testa kad se mjeri vrijeme zaustavljanja.

Zanimljivo je da je Volkswagen golf R prošao dosta bolje s vremenom od 40.2 sekunde. Još bolji je električni Kia EV6 GT s 31.1 sekundom za apsolviranje testa. U samom vrhu ima mjesta samo za Porsche i Corvette Z06 koji brani boje Amerike. Najbolji 911 Turbo S posao odrađuje za fascinantnih 19.3 sekundi. Ipak, auti koji su bolje kočili bili su 911 GT3 i Mustang (Dark Horse). 

Mnogi se pitaju gdje su tu Tesla Model S Plaid i Lucid Air Saphire. Pogledajte video i uvjerite se koliko su brzi na ravnici.