VIDEO Bočno parkiranje nikad nije bilo lakše: Pogledajte što može Easy Turn

Screenshot: YouTube/ZF

POSLJEDNJIH godina svjedočili smo nizu sustava koji su nastojali olakšati manevar bočnog parkiranja, ali niti jedan nije bio komercijaliziran. ZF-ov novi sustav bi to mogao promijeniti. 

Nakon prošlogodišnjeg sustava Zig-Zag Motion sa zakretnom stražnjom osovinom koji uvelike olakšava manevriranje u uskim prostorima, a posebno pri ispravljanju automobila u bočnom parkiranju, ZF sada nudi novu tehnologiju. Zove se EasyTurn, a temelji se na novom dizajnu prednjeg ovjesa koji sada omogućava zakretanje prednjih kotača za čak 80 stupnjeva. Podsjetimo, današnji automobili prednje kotače mogu zakretati za nekih 35 stupnjeva. 

ZF-ov prijedlog konstrukcije predviđa dodavanje dvije dodatne poveznice između spone i zgloba, pa nema čvrste veze između letve volana i kotača. Veza u obliku slova Z s dva zgloba tako omogućava postizanje većeg kuta zakreta. 

Naravno, postoje i mane ovog sustava. Prije svega tu je činjenica da se sustav ne može ugrađivati na vozila sa sprijeda postavljenim motorom. S druge strane, straga postavljen motor i stražnji pogon oslobađaju dovoljno prostora za ugradnju novog upravljačkog sustava. ZF je stoga za demonstraciju izabrao BMW i3 čiji se pogonski sustav u cijelosti nalazi straga. 

Nema sumnje, ovaj sustav donosi drastično poboljšanje manevarskih svojstava vozila, ne samo pri parkiranju, već i pri korištenju u urbanim sredinama s ograničenim manevarskim prostorom. ZF tako vidi mogućnost implementacije ove tehnologije u automobilima, ali i dostavnim vozilima. 

Kako funkcionira ZF-ova tehnologija, pogledajte u nastavku. 

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.