VIDEO Pogledajte što će Hyundai i Kia ugrađivati u automobile

Foto: Hyundai

KOREJSKI gigant predstavlja novi sustav koji će omogućiti električnim automobilima da voze brže i dalje. 

Ime mu je Active Airs Skirt (AAS), a radi se o aktivnom elementu aerodinamike koji smanjuje otpor zraka do tri posto. Riječ je o minijaturnom panelu koji se pri određenoj brzini izvlači i svojim položajem između prednjeg odbojnika i kotača sudjeluje u redukciji turbulentnog strujanja. 

AAS se aktivira pri brzini većoj od 80 km/h i automatski uvlači kad automobil uspori na 70 km/h. Rezultati testova na Genesisu GV60 pokazali su da ovaj sustav smanjuje koeficijent otpora zraka (Cd) za 0.008, odnosno 2.8 posto. Time se doseg povećava za oko 6 km u prosjeku.

Radi se o značajnom doprinosu, posebno jer AAS utječe isključivo na strujanje zraka kroz donji dio odbojnika. Svojim oblikom u potpunosti je usuglašen s karakteristikama E-GMP platforme, a testovi su pokazali da je učinkovit i pri brzinama većim od 200 km/h. 

Hyundai i Kia će patentirati ovaj sustav u Koreji i SAD-u te planiraju skoru komercijalizaciju. Očekuje se da će imati značajniji utjecaj na SUV vozilima, koja sa stajališta aerodinamike donose brojne izazove. 

Podsjetimo, korejska kompanija već oprema svoje automobile strujno oblikovanim spojlerima, aktivnim zakrilcima, kao i dodacima koji direktno utječu na aerodinamiku vozila i minimalizaciju utjecaja otpora zraka.