VIDEO Pogledajte kako savršeno parkira ovaj Hyundai

Screenshot: Hyundai

U OVOM automobilu manevar parkiranja prolazi bez stresa. 

Na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu Hyundai Mobis predstavio je e-Corner sustav koji omogućava dosad neviđena manevarska svojstva automobila. Radi se o modulu koji uključuje in-wheel tehnologiju pogonskog motora, kao i sustave steer by wire i brake by wire. 

Time su uklonjene prepreke mehaničke veze između pojedinih sustava automobila, koje sada omogućavaju neovisan zakret svakog kotača, i to uz maksimalni otklon od 90 stupnjeva u svaku stranu. Sustav je implementiran na Ioniq 5, a nakon najavnih animacija sad možemo vidjeti kako funkcionira na prototipu. 

Video snimljen u Seosanu u Južnoj Koreji pokazuje kako vozilo s ovakvim sustavom jednostavno odrađuje manevar bočnog parkiranja, ali i zakreta u mjestu pri frontalnom parkiranju. Još impresivnije djeluje tzv. crab walk manevar, kao i manevar okretanja u mjestu. Još jedna posebnost je "dijagonalna vožnja“, kad se svi kotači istovremeno zakreću za 45 stupnjeva i tako omogućuju nagle promjene smjera kretanja, primjerice u manevrima izbjegavanja prepreke. 

I sada najbolja vijest. Iz Hyundai Mobisa poručuju kako je ovaj sustav razvijen s ciljem implementacije prema zahtjevima nekih budućih mobilnih rješenja, koja se mogu primijeniti i na autonomna vozila. Prevedeno, ovaj bi sustav u nekoj varijaciji mogao uskoro zaživjeti i na serijskom modelu iz Hyundaija.