VIDEO Steer-By-Wire: Hoće li auti izgubiti mehaničku vezu volana i kotača?

Screenshot: YouTube

BILO je samo pitanje vremena kad će još neki tradicionalni dio automobila otići u povijest.

Nakon što je autoindustrija usvojila "drive by wire" i "brake by wire" tehnologiju koja ukida mehaničke veze upravljačkog kontrolera i izvršioca, uskoro bi se isto moglo dogoditi i s upravljačkim sustavom. Tzv. "steer by wire" tehnologiju uvodi Lexus, i to električnim modelom RZ.

Zašto?

Prvo pitanje je koje će si većina postaviti je zašto mijenjati nešto što odlično funkcionira. Zašto uopće komplicirati stvari i što ćemo time dobiti? To su samo neka od pitanja na koja su odgovore ponudili YouTube kanal Engineers Explained i njegov autor Jason Fenske, i to na primjeru testiranja sustava na Lexusovom novitetu. 

Prije svega valja imati na umu da se radi o prototipu, kao i da sustav još uvijek nije komercijaliziran. Fenske naglašava kako je implementacijom električnog pogona odziv pogona daleko brži no kod klasično pogonjenog motora. Isto je i s kočenjem, pa je logično da se nešto napravi u pogledu upravljanja. 

Bez mehaničke veze s kotačima sve se svodi na električne impulse i ponašanje odgovarajućih aktuatora, bilo da govorimo o smjeru signala prema željenom zakretu kotača ili obrnuto, povratnoj informaciji koja će putem upravljača biti dana vozaču. 

Dovoljno je zamisliti situacije s proklizavanjem kotača poput vožnje na snijegom ili ledom prekrivenoj podlozi. Nadalje, važan je i prijenosni omjer koji ne smije biti isti pri nižim brzinama poput manevra parkiranja u odnosu na vožnju većom brzinom, primjerice autocestom, kad nije dobro da se uz mali zakret volana kotači jako zakrenu. 

Je li sigurno?

Kako Fenske objašnjava, sustav je siguran, prije svega jer se temelji na redundanciji. Dakle, kao u zrakoplovnoj industriji, sve je dva, pa i tri puta pokriveno. Na mjestu svakog aktuatora postoji i jedan rezervni, a za pokretanje su predviđena čak tri izvora energije. 

Savršen sustav?

Ne. U praksi Fenske pokazuje kako je sustav upravljanja potrebno dotjerivati. On je primijetio kašnjenje signala u odzivu, a našao je još neke slabe točke. 

Volan bolji od Teslinog?

Definitivno. Tu nema sumnje kako je tzv. Yoke volan kod Lexusa daleko bolje rješenje. To je posebno vidljivo pri nižim brzinama kad je kod Lexusa hod 300 stupnjeva ili 0.83 okreta, a kod Tesle čak 840 stupnjeva ili 2.33 okreta. A kod ovakvog rezanog volana to je itekako naporno za korištenje.