VIDEO Studenti osmislili sustav koji cestu čini čišćom

RADI se o sustavu koji sprječava da komadi gume završe u okolini. 

Ekološki aspekt je jasan. Gume se u vožnji konstantno troše jer je i smisao da nas trenjem drže za cestu. Najizraženije je ipak u radikalnijim manevrima poput naglog ubrzanja i kočenja. Studenti okupljeni oko grupe The Tyre Collective stvorili su uređaj koji će sve čestice uhvatiti prije no što zagade naš planet. 

Drugi najveći mikroplastični zagađivač je upravo prašina koja nastaje trošenjem guma, a prema mišljenju ove grupe, radi se o zagađenju koje je i ozbiljnije od ispušnih plinova. 
Njihov uređaj radi na principu statičkog elektriciteta. Nakon što su otkrili kako su čestice koje otpadaju s guma pozitivno nabijene, osmislili su uređaj koji ih hvata elektrostatskim pločama i pohranjuje ih u spremnik.

Uređaj ne troši puno energije i može biti napajan iz svakog automobila. Važno je da prati kretanje kotača, i to u pogledu visine i zakreta upravljača, čime se poboljšava učinkovitost. Da su na dobrom putu, potvrđuje i druga nagrada prestižnog izbora James Dyson Awards, koji nagrađuje najinovativnije dizajne i tehnološke inovacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.