VIDEO Suzuki Vitara iznenadila na testu izbjegavanja losa

Screenshot: Youtube

USPRKOS uvođenju hibridnog pogona, Vitara još uvijek spada u red najjeftinijih modela u segmentu.

Naravno, Vitara, kao i niz drugih legendarnih imena otprije kojeg desetljeća, više nije naklonjena terenu, pa čak bježi i od pojma SUV-a. Sada je to crossover, podignuti kompakt koji se za silazak s asfalta nameće tek blago podignutom podnicom. U takvom ozračju jasno je kako bi dinamička stabilnost trebala biti solidna. 

Tako i  jest, bar ako se pita španjolski km77.com koji je u sklopu testa odradio slalomsku vožnju i test izbjegavanja losa. Pritom valja naglasiti kako je Vitara na testu bila pogonjena 1.4 benzincem u formi blagog hibrida (129 KS i 235 Nm) s AWD pogonom i pneumaticima Continental EcoContact 5 tires u veličini 215/55 R17.

U prvom pokušaju Vitara je suvereno odradila test izbjegavanja losa pri 74 km/h, a uz nešto izraženije preupravljanje test je položen i pri 75 km/h. Pritom je vozač naglasio kako se Vitarom lako upravlja u željenom smjeru, dok elektronika (ESP) posao odrađuje korektno uz usporavanje vozila kao posljedicu. Također, pri većim brzinama Vitara doduše obara čunjeve, ali je kretanje vozila još uvijek predvidljivo. 

Solidnu dinamiku potvrdila je slalomska vožnja sa zavidnim rezultatom. Suzuki Vitara se na hrvatskom tržištu nudi u dvije verzije, s 1.4 turbo benzincem (+48V), te s 1.5 hibridnim pogonom. Početna cijena je oko 19.200 eura.