VIDEO Toyota šokirala posjetitelje CES-a: Izgradit ćemo grad budućnosti!

Foto: Toyota

I DOK su drugi autoproizvođači za CES pripremili brojne zanimljive sustave za automobile, samo Toyota je otišla korak dalje i najavila izgradnju grada budućnosti.

Zove se Woven City, a bit će izgrađen u podnožju planine Fuji u Japanu. Rasprostirat će se na nešto više od 70 ha, a bit će potpuno zatvoren ekosustav pokretan vodikovim gorivim ćelijama. U njemu će živjeti istraživači i njihove obitelji te će paralelno razvijati sustave iz polja automatizacije, robotike i općenito umjetne inteligencije. Svi ti sustavi bit će testirani u njihovim pametnim kućama. 

Grad je osmislio danski arhitekt Bjarke Ingels, kojeg je oduševila ideja potpuno povezane zajednice bez štetnih emisija s uslugom autonomnog transporta. Čak će i materijal za zgrade biti ekološki pa će se bazirati na drvu, a krovovi će dobiti solarne panele. Predviđena su tri tipa prometnica, gdje je jedna rezervirana za pješake, a druga za pješake i osobne transportere. Konačno, tu je i treća vrsta prometnica na kojoj će smjeti prometovati klasični automobili. Glavninu prijevoza činit će autonomna shuttle vozila e-Palette.


Početak gradnje je predviđen za iduću godinu, a za početak je predviđen boravak oko 2000 stanara. Njih očekuju čak i kućni roboti, a putem posebnih senzora nadzirat će se i zdravlje samih stanara. Toyota zasad ne otkriva koliko će stajati ovaj projekt izgradnje najmodernijeg grada na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.