VIDEO Upoznajte najsnažniji cestovni automobil na svijetu

Screenshot: YouTube

BRITANSKI proizvođač automobila Lotus najavio je svoj dosad najradikalniji model. Prema njihovim najavama, hipersportski automobil naziva Evija trebao bi biti "najsnažniji cestovni automobil na svijetu".

Četiri motora od 2000 konja

Eviju pokreću četiri električna motora snage 2000 KS (1471 kW) i najvećeg okretnog momenta od 1700 Nm. Iz Lotusa tvrde da će Evija do 100 km/h ubrzavati za manje od tri sekunde, dok će joj se najveća brzina kretati iznad 320 km/h.

Litij-ionska baterija smještena u sredini auta opskrbljuje motore električnom energijom i trebala bi vozilu omogućiti autonomiju od oko 400 kilometara.

Evijine baterije moći će se napuniti za 18 minuta te je, prema tvrdnjama iz Lotusa, riječ o "najbrže punjivim baterijama na svijetu". Trenutno je najsnažniji punjač na svijetu onaj snage 350 kW, dok bi ovaj trebao imati 800 kW.

Auto košta nešto manje od 2 milijuna eura

Što se tiče dizajna, ovaj automobil ima monocoque šasiju izrađenu od ugljičnih vlakana. Radi se o jednodijelnom elementu koji teži svega 284 kilograma. Evija će težiti 1680 kilograma, a od ostalih tehničkih detalja vrijedi spomenuti prilagodljivi sportski ovjes, 20 i 21-colne magnezijske kotače, Pirellijeve Trofeo R gume i AP Racing sustav za kočenje s karbonskim keramičkim diskovima.

U vanjskom dijelu automobila ističu se laserska duga i kratka svjetla i kamere, umjesto standardnih bočnih i stražnjeg retrovizora, čija se slika reproducira na tri ekrana u unutrašnjosti.

U futuristički uređenoj kabini nalazi se kokpit s digitalnom instrumentnom pločom, presvlakama od Alcantare, višefunkcionalnim upravljačem, karbonskim sjedalima i još mnogim ukrasnim elementima.

Proizvodnja će biti ograničena na 130 primjeraka. Prvi primjerci bit će proizvedeni tijekom sljedeće godine i cijena će im se kretati oko 1,9 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.