Vlasnik Tesle će dobiti odštetu jer se Autopilot ponaša kao "pijani vozač početnik"

Foto: Tesla

NJEMAČKI sud odlučio je da je vlasnik Tesle u pravu te da zbog toga mora dobiti nemalu odštetu.

Kako doznaje njemački magazin Spiegel, okružni sud u Darmstadtu je zaprimio tužbu novopečenog vlasnika Tesle Modela 3 koji je opremio Ful Self Driving paketom po dodatnoj cijeni od 6300 eura. Kako je u potpunosti nezadovoljan Autopilotom, sud je odlučio da mu se isplati odšteta od čak 69.000 eura. 

Vlasnik je u potpunosti razočaran načinom na koji radi sustav samostalnog upravljanja vozilom, pa tako kaže da automatsko pretjecanje ne radi, a automobil ne prepoznaje ni prometne znakove ni signalna svjetla semafora. Također, Teslino upravljanje na ulazima i izlascima s autoceste opisuje kao ono "pijanog vozača početnika". 

Tesla trenutno nudi bazni Autopilot paket sa Smart Summon sustavom automatskog izvlačenja vozila iz garaže te funkcijama Autopark, Auto Lane Change i Navigate. Cijena je 3800 eura. Vlasnik je očito kupio potpuni paket, platio ga dvostruko više, a u Tesli kažu kako Autosteer automatsko upravljanje dolazi kasnije, ali da radi praćenje prometnih znakova i svjetala. 

Sud je presudio kako je Tesla prodao "softver čije se funkcije ne mogu koristiti, bar dok se ne naprave odgovarajuće modifikacije". Tu priči nije kraj jer su se Teslini odvjetnici žalili na odluku suda. 

Ovo nije prvi slučaj da je Tesla pao na njemačkom sudu. 2020. godine sud u Münchenu je zaključio kako je Tesla obmanuo korisnike obećavajući od Autopilota više no što u praksi može ponuditi.