Volkswagen Golf opet dobio VR6 motor

Foto: HPA Motorsport

NAJJAČI Golf u ponudi je R izvedba, a sad je dostupna i posebna inačica.

Volkswagen Golf, izuzmemo li prvu generaciju u R izvedbi, redovito znači i 2.0 TSI motor. Iako daje preko 300 KS, mnogi štovatelji ovog hot-hatcha žele više. A zahvaljujući kultnom tuneru HPA Motorsports sada to mogu i dobiti. 

Pritom zaboravite na 3.2 VR6 motor iz R32, pa i na 3.6 VR6 motor iz Volkswagenovih SUV-ova. Kako doznaje CarBuzz, tuner je iz Kine uveo 2.5-litreni VR6 motor kodnog imena DDKA. Motor je to koji je trebao zaigrati u Arteonu R, ali to se nije dogodilo te je ostao rezerviran za kinesko tržište. 

Prije transplantacije HPA dotjeruje motor, što uključuje i ugradnju turbine. Epilog je fascinantan pa ime HPA VR550T ovdje ima logike. Upravo tako, motor daje oko 550 KS, a HPA ga ugrađuje u Volkswagen Golf 7.5, i to na modelima s DSG mjenjačem. 

 

Dodamo li svemu karbonski poklopac motora i rad, dolazimo do iznosa od oko 40.000 američkih dolara koliko se naplaćuje ovakva prerada. Kad se kresne motor i začuje melodija, kod nekih će ovakva investicija biti opravdana. Drugi će samo odmahnuti i reći da je ovo i dalje samo Golf. U svakom slučaju ponuda je zasad limitirana na 50 primjeraka.