Volkswagen odlazi iz Rusije

Foto: Volkswagen

SUKLADNO najavama, i Volkswagen se povukao iz Rusije. 

Iako je Volkswagen odmah po početku sukoba u Ukrajini obustavio proizvodnju, odluka o prodaji imovine i povlačenju iz Rusije stigla je tek sada. Time je div iz Wolfsburga među posljednjim proizvođačima automobila koji se povlače iz Rusije. 

Volkswagen je postigao dogovor s lokalnim distributerom, tvrtkom Avilom. Oni su Volkswagenovu imovinu platili 125 milijuna eura, u što ulazi i tvornica u Kalugi godišnjeg kapaciteta 225.000 automobila. U šturom priopćenju Volkswagen napominje kako je prodana cjelokupna imovina Volkswagen Group Rus uključujući kompletnu podršku uvoza, distribucijski posao i postprodajnu mrežu. 

Dojam je da je Volkswagen svoju imovinu prodao debelo ispod cijene. Naime, Volkswagen je samo u izgradnju tvornice u Kalugi koja je vrata otvorila 2007. godine potrošio oko 774 milijuna eura. 2009. godine je tvornica počela raditi punim kapacitetom, a tada ju je osobno posjetio i Vladimir Putin. U tvornici je bio zaposleno oko 4000 radnika. 

Podsjetimo, 2021. godine autoindustrija u Rusiji je zapošljavala preko 300.000 radnika, a s kooperantima se taj broj penjao na preko 3.5 milijuna.