VW BlueSport dobio zeleno svjetlo

AKO je vjerovati britanskim izvorima, Volkswagenov konceptni roadster je dobio zeleno svjetlo za proizvodnju. Otvoreni dvosjed sa središnje smještenim motorom i pogonom na stražnje kotače najavljen je konceptom prikazanim na prošlogodišnjem detroitskom autosalonu.

Insajderi tvrde čak i kako je dizajn produkcijske verzije već finaliziran te kako se u dogledno vrijeme mogu očekivati prva testiranja prototipa, što bi nam trebalo donijeti špijunske fotografije i potvrdu navoda. Što se dizajna tiče, isti će se osloniti na konceptnu najavu i postojeće produkcijske modele iz VW obitelji poput Golfa i Scirocca.

Dimenzije produkcijske verzije nisu poznate, no zna se kako će biti niži i kraći od Golfa, no opet jednako širok, što će ovom mališanu omogućiti dostatnu dozu robusnosti. Interijer će ponuditi dovoljno prostora samo za vozača i suvozača, a uređenje će biti preuzeto većinom iz već spomenutog Scirocca. Kako će se raditi o konstrukciji sa središnje smještenim motorom, praktičnosti će pripomoći prtljažni prostor sprijeda i straga, no dakako ni od jednog ne treba očekivati čuda.

S ciljem da se masa automobila zadrži na što je moguće manjoj mjeri BlueSport će se temeljiti na lakoj aluminijskoj šasiji. Pridodamo li svemu ručno sklopiv platneni krov, može se očekivati masa od oko 1.200 kg.

Motorizaciju produkcijskog Bluesporta će činiti 2,0-litreni TDI snage 180 KS te 1,4-litreni TSI i 2,0-litreni turbo preuzet iz Golfa GTI. Motori će standardno biti upareni sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok će 7-stupanjski DSG biti ponuđen kao dio opcijske opreme. Za ekonomičnost će se pored male mase pobrinuti i sustav regenerativnog kočenja te stop-start sustav.

Koliko je za sada poznato, ovaj bi se automobil na tržištu trebao pojaviti tijekom 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.