10 dirljivih božićnih filmova koji bi vas mogli rasplakati

Svake godine sve je više božićnih filmova koji u gledateljima izazivaju niz emocija, od smijeha i radosti do suza. Većina njih prikazuje pozitivno božićno raspoloženje i uključuje radnju zbog koje se gledatelji osjećaju dobro tijekom ovog blagdanskog razdoblja.

S druge strane, postoje i oni božićni filmovi koji u gledateljima ne bude toliko dobre emocije. Nakon tih filmova vjerojatno ćete plakati ili se osjećati tužno, ali ćete i dalje uživati u svemu što ste pogledali. Portal MovieWeb donosi listu 10 božićnih filmova koji će vas sigurno rasplakati. Evo o kojim je filmovima riječ.

Polarni ekspres (2004.)

Polarni ekspres je animirani film nastao u režiji Paula Zemeckisa, utemeljen na istoimenoj dječjoj knjizi. Prati priču o dječaku koji kreće na čarobno putovanje do Sjevernog pola Polar Expressom kako bi upoznao Djeda Mraza.

Iako je Polarni ekspres više ohrabrujući nego tužan, to ne mijenja činjenicu da su mnogi gledatelji, veliki i mali, plakali dok su gledali ovaj film. Film slavi radost blagdana i pravo značenje Božića, a mnoge će gledatelje vratiti u djetinjstvo.

 

Daj mi sebe (2000.)

Romantična komedija Daj mi sebe, u kojoj glavnu ulogu ima Nicholas Cage kao Jack Campbell, naglašava važnost osobnih veza u odnosu na materijalni uspjeh. Ponavljajući Scroogeovu klasičnu priču, Campbell je uspješni investicijski bankar koji dobiva uvid u svoj alternativni život oblikovan drugačijim odlukama.

Ovaj film kombinacija je drame i komedije te će mnoge gledatelje potaknuti da i sami promisle o tome što je zapravo važno u životu.

Obiteljska stvar (2005.)

Ovaj blagdanski film prati Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) koja se pridružuje svom dečku Everettu (Dermot Mulroney) kako bi posjetila njegove roditelje (Diane Keaton i Craig T. Nelson). Meredith se u filmu trudi pridobiti Everettove roditelje, ali joj to zbog razlike u razmišljanjima nikako ne uspijeva.

Kada budu gledali film, gledatelji će vjerojatno prepoznati sebe u nekim likovima. Prepun različitih emocija, ovaj film prikazuje kako stvarno izgleda Božić u mnogim obiteljima. 

 

Odmor ratnika (2005.)

Francuski film Odmor ratnika suprotstavlja užase rata čežnji za mirom i obitelji. Smješten je u vrijeme Prvog svjetskog rata i inspiriran istinitim događajima božićnog primirja 1914. godine. Istražuje spontani prekid vatre između vojnika njemačke, francuske i škotske vojske. 

Ovaj film će zasigurno izazvati snažne emocionalne reakcije među publikom, uključujući empatiju, suosjećanje i osjećaj nade. Gledatelje će do suza dotaknuti priče o ljudskoj povezanosti, ratnom razaranju i otpornosti ljudskog duha.

Zapravo ljubav (2003.)

Film Zapravo ljubav sadrži osam različitih priča i jednu od najdojmljivijih božićnih filmskih ekipa ikad okupljenih. Radnja je smještena u tjednima koji prethode Božiću u Londonu te obuhvaća različite ljubavne priče i obiteljske odnose. 

Zapravo ljubav nije samo ljubavna priča već i priča o ljubavi. Sadrži dirljive i gorko-slatke trenutke te prikazuje osjećaj zaljubljenosti na najiskreniji način. Ovaj film jedan je od onih u kojima ćete se u jednom trenutku smijati, a u drugom vaditi maramice iz paketića i brisati suze. 

 

Božićne cipele (2002.)

Film Božićne cipele pripovijeda potresnu priču o čovjekovom putu prema razumijevanju pravog značenja Božića. Priča se vrti oko odvjetnika koji se bori s bračnim problemima i njegovog susreta s mladićem Nathanom, koji je odlučio učiniti nešto posebno za Božić za svoju smrtno bolesnu majku. 

Film istražuje teme ljubavi, suosjećanja i obitelji te je pun trenutaka koji su vrlo emotivni i teški za gledatelje. Posebno će gledatelje ganuti Nathanovi neumoljivi napori da kupi par cipela za svoju majku. Ako planirate gledati ovaj film, ne zaboravite pokraj sebe staviti maramice. 

Zločesti Djed Mraz (2003.)

Ova crna komedija prati priču o profesionalnom lopovu Willieju, koji se preruši u Djeda Božićnjaka kako bi sa svojim partnerom Marcusom pljačkao trgovine za Božić. Međutim, kada naiđe na problematičnog dječaka i uspostavi vezu s njim, počinje se pitati kako da se iskupi za sve što je učinio.

Iako se na prvi pogled ovaj film čini kao prava komedija s mračnim humorom, zapravo pruža realističan pogled na depresiju. Film obuhvaća teme kao što su iskupljenje, prijateljstvo i utjecaj nečijih postupaka na druge.

Čudo u 34. ulici (1947.)

U režiji Georgea Seatona, ovaj dirljivi božićni film vrti se oko priče o Krisu Kringleu, starijem čovjeku koji tvrdi da je pravi Djed Božićnjak. Ovaj sentimentalni film zaslužio je status blagdanskog klasika zbog svoje poruke i prikaza čarolije Božića.

Ispunjen je dirljivim scenama; jedna od najpotresnijih je ona koja prikazuje interakciju Djeda Božićnjaka s gluhom djevojčicom, koja je mnoge gledatelje natjerala na suze.

 

Božićna pjesma (1984.)

Poznati i omiljeni klasik Božićna pjesma jednostavno se morao naći na ovom popisu. Ovaj film je adaptacija bezvremenske priče Charlesa Dickensa, a prati putovanje starog škrtca Ebenezera Scroogea, kojeg progoni njegov stari partner kako bi se popravio ili suočio s opasnostima svoje prirode. Scroogea posjećuju duhovi prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića, koji ga upozoravaju da se mora promijeniti.

Dirljiva poruka filma, snažna glumačka izvedba i detaljan prikaz okruženja izvorne priče u viktorijanskom razdoblju te istraživanje tema sebičnosti, iskušenja i transformacije pridonose tome da ova priča bude dirljiva i nezaboravna za sve koji pogledaju film. 

Divan život (1946.)

Divan život je film koji mnogi gledaju svake godine, baš kao i Sam u kući. U ovom klasiku Frank Capra pokazao je svoj nevjerojatan talent u ulozi redatelja i scenarista stvarajući jednu od najautentičnijih priča ikad ispričanih. James Stewart glumi dobrodušnog Georgea Baileyja, koji, dok razmišlja o samoubojstvu na Badnjak, spoznaje svoju važnost uz pomoć anđela Clarencea.

Caprin klasik pravo je putovanje kroz niz emocija koje će dirnuti čak i one najtvrđeg srca. Film je savršena kombinacija srdačnog humora i osjećaja. Iako naziv filma glasi Divan život, to nipošto nije točno. Riječ je o mračnom, ali inspirativnom filmu koji naglašava utjecaj života jedne osobe na druge.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.