10 odličnih filmova koji se nisu proslavili na kino blagajnama

Screenshot: YouTube

KOMERCIJALNI uspjeh nije uvijek mjerilo kvalitete filma. Neki od najboljih filmova u povijesti nisu se proslavili na kino blagajnama, ali su uspjeli pokupiti pozitivne kritike.

Primjerice, film Iskljupljenje u Shawshanku koji se danas smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, predstavljao je ogroman neuspjeh za studio Columbia Pictures dok se prikazivao u kinima jer jednostavno nije uspio pobijediti konkurenciju. No, čim je došlo vrijeme za dodjelu Oscara, film je pokupio brojne nominacije i stekao slavu koju zaslužuje.

Ovogodišnja akcijska komedija Argylle već se smatra prvim visokobudžetnim neuspjehom 2024. godine. Film redatelja Matthewa Vaughna zaradio je samo 17 milijuna dolara tijekom prvog vikenda prikazivanja, a stručnjaci predviđaju da vjerojatno neće zaraditi ni 100 milijuna dolara, iako je imao budžet od 200 milijuna dolara.

U čast filmovima koji nisu uspjeli ostvariti profit na kino blagajnama, časopis Variety izdvojio je popis od 38 odličnih filmova za koje se smatra da su komercijalni promašaji. U nastavku smo izdvojili 10 filmova s popisa.

Beau is Afraid

 

Nakon uspjeha filmova Hereditary i Midsommar, redatelja Arija Astera, studio A24 odlučio je riskirati i uložiti 35 milijuna dolara u Asterov najnoviji film, Beau is Afraid. Trosatni film, koji miješa elemente horora, komedije i drame, prikazuje nadrealističnu odiseju anksioznog muškarca Beaua, koji pokušava doći do kuće svoje majke.

Beau is Afraid zaradio je samo 11 milijuna dolara, no Aster vjeruje da je to njegov najbolji film, a neki kritičari slažu se s njim i vjeruju da bi film mogao postati kultni klasik.

Dumb Money

Čak ni zvjezdana glumačka postava, koju su činili Paul Dano, Pete Davidson, America Ferrera, Nick Offerman i brojni drugi, nije uspjela spasiti biografsku komediju-dramu Dumb Money, redatelja Craiga Gillespieja. Film je prikazivao porast dionica tvrtke GameStop iz 2021. godine, do kojeg je došlo nakon što su mali investitori s Reddita pokupovali velik broj dionica i tako im digli cijenu, što je dovelo do velikih gubitaka za hedge fondove koji su se kladili na pad dionica.

Film je zaradio 20 milijuna dolara, što nije bilo dovoljno ni da pokrije troškove budžeta od 30 milijuna dolara. Variety vjeruje da je film prošao loše na kino blagajnama jer glumci zbog štrajka nisu smjeli promovirati film.

The Fabelmans

 

Steven Spielberg je jedan od najprofitabilnijih redatelja u Hollywoodu, ali čak i on ponekad ima komercijalne promašaje. Drama The Fabelmans, koja je inspirirana događajima iz Spielbergovog života, jedan je od tih promašaja. Iako je film dobio čak sedam nominacija za Oscara, zaradio je samo 42 milijuna dolara, dok je budžet iznosio 40 milijuna dolara.

Babylon

Babylon, redatelja Damiana Chazellea, podijelio je i redatelje i kritičare. Film prikazuje raskalašene živote zvijezda nijemih filmova u razdoblju 1920-ih i 1930-ih, no to nije bilo dovoljno da privuče filmsku publiku. Studio Paramount potrošio je minimalno 80 milijuna dolara na Babylon, ne računajući troškove marketinga, a film je zaradio 63 milijuna dolara diljem svijeta.

Nightmare Alley

 

Nightmare Alley iz 2021. godine, u režiji Guillerma del Tora, zaradio je samo 37 milijuna dolara, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove budžeta koji je iznosio 60 milijuna dolara.

Nightmare Alley toliko je oduševio Martina Scorsesea, da je slavni redatelj molio ljude da ga idu gledati u kina. Bradley Cooper je u filmu utjelovio sitnog prevaranta koji se zaposli u cirkusu, samo da bi godinama kasnije postao jedan od najpoznatijih iluzionista u državi.

The Last Duel

Pandemija koronavirusa imala je negativan utjecaj na cijelu filmsku industriju, a jedna od najvećih žrtvi bio je povijesni film Ridleyja Scotta iz 2021. godine. Smješten u srednjovjekovnu Francusku, film je pratio život plemkinje Marguerite de Carrouges (Jodie Comer), koju je silovao vitez Jacques Le Gris (Adam Driver). Kako bi obranio čast svoje žene, Jean de Carrouges (Matt Damon) izaziva Le Grisa na dvoboj do smrti.

Film je zaradio samo 30 milijuna dolara diljem svijeta, dok su troškovi snimanja iznosili preko 100 milijuna dolara. Scott je za neuspjeh filma okrivio milenijalce jer previše vremena provode na mobitelima. “Milenijalci ne žele naučiti ništa ako im to ne pokažete na mobitelima”, izjavio je tada slavni redatelj.

Ad Astra

Psihološki znanstvenofantastični film Ad Astra, koji je režirao James Gray, nije bio toliki neuspjeh kao ostali filmovi s popisa. No, s obzirom na visoke troškove produkcije, odličnu priču i zvjezdanu glumačku postavu u kojoj su se našli Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler i Donald Sutherland, očekivanja su bila veća.

Ad Astra prati astronauta koji u svemirskoj misiji pokušava pronaći svog davno izgubljenog oca, čija potraga za vanzemaljcima ugrožava ostatak čovječanstva. Film je oduševio kritičare i zaradio 135 milijuna dolara diljem svijeta. Pretpostavlja se da je budžet za film iznosio oko 100 milijuna dolara. 

Annihilation

Znanstvenofantastično horor Annihilation, s Natalie Portman u glavnoj ulozi, prati grupu istraživača koji ulaze u misterioznu zonu karantene, nazvanu The Shimmer, u kojoj je došlo do mutacije živog svijeta zbog utjecaja vanzemaljaca.

Film je pokupio brojne pohvale kritičara, a neki od njih su ga usporedili s filmom Stalker, legendarnog redatelja Andreja Tarkovskog. No, u kinima je zaradio nešto više od 43 milijuna dolara, iako je budžet iznosio oko 50 milijuna dolara.

Blade Runner 2049

Prateći stope svog prethodnika iz 1982. godine, Blade Runner 2049 također je bio komercijalni promašaj. Prema Varietyju, studio Alcon Entertainment izgubio je oko 80 milijuna dolara na Blade Runner 2049. Unatoč tome, film je osvojio četiri Oscara i ostao je zapamćen kao jedan od najboljih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena.

The Iron Giant

 

Premda ga danas i filmski stručnjaci i prosječni gledatelji smatraju jednim od najboljih animiranih filmova svih vremena, The Iron Giant iz 1999. godine bio je veliki promašaj na kino blagajnama. Troškovi produkcije filma iznosili su nevjerojatnih 70 milijuna dolara, no, film je zaradio samo 23 milijuna dolara u SAD-u.

Ostatak Varietyjevog popisa pogledajte ovdje.