Bio je Milan Delić, 28 puta glumio policajca, a sad je već 18 godina u mirovini

Foto: Press

KADA zaronimo u film Paket s Geneom Hackmanom, negdje na pola puta stižemo do lika koji se zove Milan Delić, točnije Joanna Cassidy ga prva oslovi po imenu i nazove ga Majlan umjesto Milan, onda se ponadamo da će ga bar obitelj koju kasnije upoznamo nazvati Milanom ili tako netko tko ga bolje poznaje, ali uzalud, jer svi ga zovu jebeni Majlan.

To je greška u filmu, pomalo neshvatljiva pošto se dionica s Milanom odvija u Chicagu, snimljena je u Chicagu i za očekivati je da kad već znaš za ime i prezime Milan Delić u tom gradu, onda znaš i kako se to izgovara, ali nije važno pošto je sve ostalo pogođeno.

 

Pogođeno je i to da je u Chicagu više nego normalno da hodi policajac imena Milan Delić, da je težak domaćin koji ne samo da primi starog prijatelja iz vojske Hackmana u kuću kad ga nitko ne bi primio zbog strahovitih nevolja u kojima se nalazi, nego se vidi da je spreman i sam primiti metak, što se nekako očekivalo i da će mu se dogoditi (i stvarno se dogodilo).

Jednostavno, takva je to ljudina i dobričina, a pored tih detalja pogođen je i čovjek koji će odigrati Milana Delića, jer Dennis Franz je likom pravi Balkandžija zlatnog srca i, eto, da nije bilo te nezgode s izgovorom imena, Paket bi napravio idealnu promociju naših ljudi iz Chicaga, mada je i ovako super.

28 puta igrao policajca

Da se posvetimo samom Dennisu. U pitanju je divan glumac koji je igrao ljude sa značkom u bar 28 navrata po procjenama koje je sam iznio, ali moguće i da je koji put više, a ako ne računamo statiranja, glumom pred kamerom se bavio od 1978. sve do 2005. kada se umirovio, dakle rekao je do viđenja javnosti negdje u slično vrijeme kao kolega Hackman, s tim što je Franz 15-ak godina mlađi. Prije tog posla je radio kao poštar, što nije preteško zamisliti, a služio je i u Vijetnamu 11 mjeseci.

Nije lako odrediti tko je omiljeni glumac Briana De Palme, ali dobar pokušaj bi glasio Dennis Franz, naročito zato što mu je davao značajne uloge u onoj posebno bitnoj fazi karijere kad je rastao iz "drugog Hitchcocka" u "jedinog De Palmu", a Dennis je tad nakon upoznavanja u Furiji i malog, ali simpatičnog pojavljivanja (kao policajac, naravno) postao redovan kod Briana i odigrao vrsno svoje nekad ljigave, nekad manje ljigave likove u Obučena da ubije, Pucanj nije brisan i Body double.

Da su mu Franz i Charles Durning veliki favoriti De Palma je pokazao i u Licu s ožiljkom, jer ih je pozvao obojicu i dao im glasovne uloge, neku vrstu specijalnog gostovanja. Naime, dva neviđena čovjeka koja ispituju Tonyja Montanu na početku filma su upravo njih dvojica.

Od ostalih Franzovih filmova možemo izdvojiti tri Altmanova (Vjenčanje, Popeye, Savršen par), naravno drugi dio Umri muški u kom tumači kapetana Carminea Lorenza s aerodroma, Psiho 2, American buffalo s Dustinom Hoffmanom, oproštajni Grad anđela u kom je odigrao pandan Peteru Falku iz Neba nad Berlinom, a ima nepotpisano gostovanje ne samo u Licu s ožiljkom nego i u Pomahnitalom vozu. Nije potrebno ni istaknuti u kojoj vrsti uniforme se pojavljuje u tom filmu.

NYPD Blue

Sve je to lijepo, ali glavna točka biografije Dennisa Franza nije na platnu, nego na TV-u, a to je detektiv Andy Sipowicz iz Njujorških plavaca (NYPD Blue), tvrdokorni alkos Poljak koji postaje sve manje rasist kako serija odmiče i sve više centar zbivanja i kao uvjerljivo najvoljenija i najupamćenija glava iz te serije je i ostao.

Čest je gost i na listama najboljih televizijskih likova u američkoj povijesti uopće. I u policijskoj seriji Hill street blues se više godina isticao Franz, ali u Plavcima je igrao od 1993. do 2005., poslije njih završio glumačku karijeru, osvojio mnoge nagrade i ne može se nijedna druga uloga uopće usporediti sa Sipowiczem.

Simpsoni

Više puta su njegovi suradnici isticali koliki je džentlmen, dobar tip i koliko je zabavno raditi s njim, a trenutak u kom je djelovalo da se on najviše zabavlja šljakajući jest tijekom svog sudjelovanja u Simpsonima.

Sigurno se sjećate epizode kad je Homer greškom optužen za seksualno uznemiravanje, pa se cijela javnost, ma cijela država, okrenula protiv njega i on listajući kanale stiže i do stanice na kojoj se već pušta trailer za film o njegovim nedjelima (Portrait of an ass-grabber).

Dennis Franz igra samog sebe, koji igra zlog Homera, opasnog po mlade žene, svega par okrutnih rečenica izgovara u traileru i smije se kao nenormalan, ali više nego upečatljiva je ta scena i stvarno se čuje koliko je uživao. Da ne pričamo i koliko je ta epizoda Simpsona možda i 'proročkija' nego sve druge za koje važi da su na nivou Nostradamusa.

Na osnovu svake prilike u kojoj smo mogli vidjeti Dennisa Franza moglo bi se reći da nema ničeg umjerenog kod ovog temeljitog gedže, međutim pogled na filmografiju govori suprotno, jer je ona prilično nježno vezena i pažljivo probranih naslova, na filmu je bio tek 20-ak puta i skoro da smo sve te filmove naveli (i skoro da su svi jaki).

Na TV-u slično doziran, ako ne računamo dvije krimi serije koje spomenusmo, tako da je to jedna proračunata njuška i tome u prilog ide i činjenica da se on ne zove samo Dennis Franz, nego Dennis Franz Schlachta, ali da je shvatio da se nitko s prezimenom Schlachta ne može uzeti za ozbiljno, pa ga je elegantno uklonio bar dok je na poslu. 

Toliko o njemu. Suma sumarum, jedna totalna kraljina i penzioner kom se nitko ne bi usudio smanjiti primanja - mister Dennis Franz... Schlachta.