Cillian Murphy i Emily Blunt napustili premijeru Oppenheimera u znak protesta

Foto: EPA

NAKON višetjednog štrajka holivudskih scenarista mnogi od onih koji oživljavaju njihove priče sada su se pridružili borbi za bolje plaće i uvjete rada. Deseci glumaca posljednjih tjedana pokazali su na društvenim mrežama svoju solidarnost sa scenaristima, a Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika (SAG) sada je objavila da se i službeno priključuju štrajku.

"Budući da AMPTP (Savez filmskih i televizijskih producenata) i dalje nije voljan ponuditi pošten dogovor o ključnim pitanjima bitnim za sredstva za život zaposlenih glumaca i izvođača, glavni odbor SAG-a jednoglasno je potvrdio štrajk protiv filmskih studija i streaming platformi", rekao je na tiskovnoj konferenciji 13. srpnja izvršni direktor SAG-a i glavni pregovarač Duncan Crabtree-Ireland.

Nova runda pregovora nije urodila plodom

Ovo je prvi put od 1960. da će i glumci i scenaristi istovremeno prekinuti svoje radne obveze i "zatvoriti" Hollywood. Do te odluke je došlo nakon što je nova runda pregovora o ugovorima s tvrtkama, kao što su Amazon, Disney i Warner Bros., preksinoć okončana bez rješenja.

Fran Drescher, predsjednica SAG-a, pojasnila je: "Odbili su se smisleno baviti nekim temama, a oko drugih su se potpuno ogradili. Sve dok ne pregovaraju u dobroj vjeri, ne možemo doći do dogovora.

A da glumci misle ozbiljno, pokazuje gesta Cilliana Murphyja i Emily Blunt, koji su u znak solidarnosti sa štrajkašima napustili britansku premijeru Oppenheimera. Glavni glumci pojavili su se na crvenom tepihu, a onda otišli.

"Vidjeli ste ih ovdje ranije. Otišli su u znak protesta i kako bi podržali borbu za poštene plaće. Mi ih podržavamo", izjavio je redatelj Oppenheimera Christopher Nolan.

>> Američki savez scenarista započeo je štrajk: Što to znači za filmsku industriju?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.