Kontroverzna uloga, nastavci i samo muški redatelji: Što donose nominacije za Oscara?

Foto: Press

DANAS u 14:30 po srednjoeuropskom vremenu bit će objavljene nominacije za ovogodišnju dodjelu nagrade Oscar. BBC piše da bi danas moglo biti oboreno nekoliko rekorda Akademije. 

Najviše nominiranih nastavaka filmova

Naime, za najbolji film moglo bi biti nominirano najviše nastavaka filmova u povijesti, zahvaljujući novim nastavcima Top Guna, Avatara i Black Panthera. Da bi se oborio rekord u broju nominiranih nastavaka filmova u jednoj godini, dovoljno bi bilo da su nominirana dva od njih. To je dijelom zato što je kategorija za najbolji film veća nego što je bila dosad - bit će nominirano 10 filmova.

Dosad su u povijesti nastavci filmova bili nominirani samo osam puta, od čega ni jednom dva u istoj godini. 

Ranije su bili isključeni nastavci filmova Kum i Gospodar prstenova, kao i Priča o igračkama 3 i Mad Max: Put bijesa.

Prva glumačka nominacija za Marvel

Marvel bi mogao osigurati svoju prvu glumačku nominaciju. Nominacija za najbolju sporednu glumicu za izvedbu Angele Bassett u Wakanda Forever označila bi prvo glumačko priznanje za Marvelov film. Inače, prvi film Black Panther nominiran je za najbolji film 2019. Sveukupno, Marvelovi filmovi prethodno su osvojili 19 nominacija, no većinom u tehničkim kategorijama.

Irska dominacija

Ove bi godine irski glumci mogli bi posebno dobro proći. Film Banshees of Inisherin mogao bi proizvesti četiri glumačke nominacije: Colina Farrella, Brendana Gleesona, Barryja Keoghana i Kerryja Condona. Ostali irski glumci koji bi mogli biti nominirani su Paul Mescal za Aftersun i Jessie Buckley za Women Talking.

Moglo bi doći i do nominacije u kategoriji najboljeg međunarodnog filma za The Quiet Girl.

Kontroverza kategorija

Ove se godine vodila velika rasprava o potencijalnoj glumačkoj nominaciji Michelle Williams za autobiografsku dramu The Fabelmans Stevena Spielberga. Ona glumi majku glavnog lika u drami, ali ona nije glavni lik. No Williams je odlučila sebe prijaviti u kategoriju glavne glumice, umjesto sporedne, uz podršku filmskog studija.

To je dovelo do rasprave u Hollywoodu o tome jesu li majčinske uloge tradicionalno zanemarene u vodećim kategorijama. Pravila Oscara nalažu da Akademija može nominirati bilo kojeg glumca u koju god kategoriju smatra prikladnom. 

Nema redateljica?

Svi nominirani za najboljeg redatelja ove će godine vjerojatno biti muškarci. Među njima bi mogli biti Steven Spielberg (The Fabelmans), Todd Field (Tár), Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin), Baz Luhrmann (Elvis) i Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick).

Moglo bi doći i do nominacije za muški dio Daniela Kwana i Daniela Scheinerta za Everything Everywhere All At Once. 

Jimmy Kimmel bit će domaćin ovogodišnje ceremonije koja će se održati 12. ožujka.