Deset igara koje morate isprobati na novom PSVR-u 2

Foto: Press

O NOVOM PSVR-u već smo pisali pa da se ne ponavljamo, više pročitajte OVDJE. Ono čime ćemo se u ovom tekstu pozabaviti su igre koje su dostupne u trenutku kada ugrabite svoj PSVR 2. 

Dobro je poznato da uspjeh svakog novog gaming sustava ovisi o igrama, a čini se da je Sony ovog puta to shvatio vrlo ozbiljno i možete biti sigurni da PSVR 2 nema problem koji su u trenutku izlaska na tržište imale konzole nove generacije (posebno u slučaju Xboxa Series X/S) ili prvi PSVR. 

Više od 30 igara dostupno je u trenutku izlaska Sonyjevog VR sustava. Neke su ekskluzive, neke su već bile dostupne za prijašnje VR sustave, a neke dolaze u vidu besplatnog upgradea koji postojeće igre pretvaraju u VR naslove. 

Pa da previše ne duljimo, krenimo s pregledom onih koje ne smijete zaobići. 

1. Horizon Call of the Mountain

Razvojni tim: Guerrilla Games/Firesprite
Žanr: FPS

Kada govorimo o ekskluzivama, govorimo o novom Horizonu koji je ujedno i igra koja će vam u potpunosti pokazati što vaš novi PSVR 2 uistinu može. Ipak, ne doživljavajte ovo kao puki tech demo jer ovo je punokrvna igra koja će vas u isto vrijeme privući vizualnom prezentacijom, pričom i igrivošću. 

Naravno, ne očekujte igru kao što je Forbidden West, već šest do sedam sati dugu avanturu koja će zanemarivo proširiti postojeću priču, ali ono što joj eventualno nedostaje u narativnom smislu itekako nadoknađuje time da vas na nevjerojatan način uvlači u predivan i raskošan postapokaliptični svijet koji smo zavoljeli u prethodna dva nastavka. 

Niti jedna druga igra na listi trenutno se ne može mjeriti s HCOM jer ovo je tradicionalno "sonyjevski" besprijekorno ispeglana AAA ekskluziva koja postavlja standarde za sve buduće naslove koji će doći na PSVR 2. A ako ste uz sve i fan Horizona, ovo je apsolutni "must have". Nabavili ste PSVR 2? Horizon Call of The Mountain je prva stanica. 

2. Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge – Enhanced Edition

Razvojni tim: ILMxLAB 
Žanr: FPS

Igra koja se krajem 2020. pojavila za Oculus Quest proglašena je jednom od najboljih igara u Star Wars univerzumu, a ovo "pojačano" izdanje stavlja novi PSVR 2 na test i ostavlja više nego dobar dojam. 

U jednom trenutku rješavat ćete zagonetke, u drugom biti usred vatrenog okršaja, ali u svakoj sekundi osjetit ćete da je ovo kvalitetno osmišljena avantura koja ne donosi ništa spektakularno novo, ali pokazuje koliko isprobane ideje, kada ih na kvalitetan način preselite na novu platformu, mogu zaživjeti na potpuno nov i uzbudljiv način. 

3. Moss Book 1 & 2 Remaster 

Razvojni tim: Polyarc
Žanr: Platformer

Prvi Moss bio je jedna od najboljih igara za PSVR, a dvojka je postala isto to za PSVR 2. Ovaj neopisivo šarmantni platformer jednostavno ne smijete propustiti bez obzira na činjenicu da platformske igre možda i nisu nešto što biste očekivali da će vas oduševiti u VR okruženju. 

A što se usporedbi s prethodnikom tiče, ovo je poboljšanje na svakoj razini i jedini nedostatak je to što ne traje dovoljno dugo. 

4. Gran Turismo 7

Razvojni tim: Polyphony Digital
Žanr: Simulacija vožnje

Ako vam se klasični GT svidio, VR verzija će vas oduševiti jer upravljati nekim od najljepših i najskupljih automobila u povijesti je jedno, imati prilike sjesti u njih je način na koji ste ovu igru oduvijek trebali doživjeti. 

Ova besplatna nadogradnja funkcionira čak i ako upravljate DualSense kontrolerom, a ako ste jedan od onih sretnika koji imaju i volan, ovo se ne propušta. Gran Turismo 7 je sam po sebi bio fenomenalna simulacija vožnje koja je ovom nadogradnjom postala neusporedivo bolja. 

5. Tetris Effect: Connected

Razvojni tim: Monstars/Resonair/Stage Games
Žanr: Logička

Nisam mislio da ću ovo ikada napisati, ali da - Tetris na PSVR-u 2 nešto je što MORATE isprobati. 

Zašto ovo funkcionira? Iskreno, nemam pojma. Nikada nisam ni pomislio da je igranje Tetrisa nešto što želim doživjeti plutajući u svemiru dok u pozadini svira ambijentalna glazba, ali pokazalo se da je upravo to tip "meditacije" koji mi je nedostajao. 

6. Resident Evil Village

Razvojni tim: Capcom
Žanr: Survival Horor

Prethodni RE: Biohazard bio mi je najneugodnije iskustvo na PSVR-u i pritom ne mislim zbog mučnine koju je VR izazivao, već se radilo o nelagodi koju je izazivala jeziva atmosfera. Village je u mnogočemu daleko bolja, napetija, uzbudljivija i strašnija igra, a iskustvo na PSVR-u 2 je nešto što bih preporučio svim prekaljenim ljubiteljima horora. 

U isto vrijeme, potpuno vas razumijem ako ćete na ovo reći: "Nema šanse! Ne pada mi na pamet u VR-u skrivati se i bježati od one jezive gigantske bebe." Budimo realni, taj vam stres ne treba, ali ako ste spremni za novu razinu straha, REV VR je besplatna nadogradnja i, vjerujte, ovo se ne propušta. Ovo je izvanredan dodatak izvanrednoj igri i jedan od razloga zašto kupujete VR sustave.

7. Kayak VR: Mirage

Razvojni tim: Better Than Life
Žanr: Simulacija

Ako ste tip čovjeka koji u život nema namjeru pustiti ni sekundu stresa ili nelagode, Kayak VR mogao bi biti savršen izbor za vas. Osobno ne vidim razlog zašto bih se više ikada upuštao u veslanje virtualnim rijekama, ali nekima bi ovo moglo biti zabavno. 

Štoviše, bacite li pogled na Steam, Kayak VR ima ocjenu 9/10 što znači da je tih 560 igrača zaključilo da je ovo bilo iskustvo u kojem su iskreno uživali. 

8. No Man's Sky

Razvojni tim: Hello Games
Žanr: Igra preživljavanja

No Man's Sky nije imao dobro otvaranje i reklo bi se da je iznevjerio mnoga očekivanja. Međutim, nakon mnogih zakrpa i poboljšanja, ne samo da su Hello Games ispunili već i nadišli ono što su obećali. 

Prelazak u VR svijet zapravo je logičan sljedeći korak za No Man's Sky koji je sad postao ne samo igra koju morate isprobati već i igra koju morate isprobati ponovno jer ovo je sad potpuno drugi par rukavica, a iskustvo istraživanja svemirskih vukojebina sada je nešto što morate doživjeti čak i ako niste fan ovog tipa igara.

9. The Last Clockwinder

Razvojni tim: Pontoco
Žanr: Logička

Možda nije grafički impresivna kao mnoge druge igre na listi, ali The Last Clockwinder je jedan od najkreativnijih naslova na platformi. Vaša je misija uz pomoć robota osposobiti stari toranj sa satom tako da robote "dresirate" da rade poslove umjesto vas. Možda je malo apstraktno na papiru, ali jednom kad vas uvuče, odlično ćete se zabaviti. 

No, kad na sve nadodate i kvalitetnu priču i odličan dizajn, dobivate igru koja se mora naći u vašoj kolekciji. Ako volite ovaj tip igara, naravno.

10. Townsmen VR

Razvojni tim: HandyGames
Žanr: Strategija

Stariji igrači možda će se sjećati kultne Black & White u kojoj ste bili u ulozi boga koji kroz interakciju s podanicima utječe na njihov život i naselja koja izgrađuju. Townsmen VR posuđuje elemente "božanskih strategija" i spaja ih s klasičnim "city builderima", a rezultat je još jedno VR iskustvo koje ne biste trebali propustiti. 

Nakon što su oduševili igrače na drugim platformama, Townsmen VR je stigao i na PSVR 2 i sve je ono što smo i željeli da bude.