Dobivamo li ove godine "prijenosni PS5"?

Foto: Profimedia

ŠUŠKANJA o novoj Sonyjevoj prijenosnoj konzoli već su neko vrijeme prisutna, ali sve ukazuje na to da se ne radi samo o nagađanjima i željama onih koji žele da PlayStation napokon izbaci novi uređaj jer njihovi PSP i Vita bili su, svaki na svoj način, izvrsni proizvodi. Naravno, Vita je imala niz problema, ali ni jedan od njih nije bio nužno vezan za samu konzolu koliko uz loše odluke ili trenutna kretanja na tržištu. Primjerice, podcjenjivanje utjecaja mobilnog gaminga ili bezobrazno skupe memorijske kartice. 

Valveov Steam Deck možda još uvijek nije mega-hit kakav, realno, zaslužuje biti. Još uvijek je to nišni proizvod koji ima relativno malobrojnu (najoptimističnija predviđanja su da je u godinu dana prodano nešto malo preko dva milijuna uređaja i da će ih do kraja 2023. biti preko tri milijuna), ali vjernu bazu fanova. No, unatoč brojkama, radi se o nevjerojatnom utjecaju na industriju jer Nintendo je oduvijek bio sila na tržištu prijenosnika i kao da je prihvaćeno da upravo njima pripada taj dio industrije. Valve je promijenio tu priču, a dobra stvar je da je Sony to prepoznao. 

Q-Lite

Doduše, prema nekim objavljenim spisima, bili su spremni na to još 2017. Tada su najavili da će 2020. izbaciti PS5, 2023. svoj prijenosni uređaj, a 2027. i PS6. U to vrijeme, naravno, nisu mogli predvidjeti pandemiju ni načine na koje će utjecati na proizvodnju, ali bit će zanimljivo ako do kraja ove godine dobijemo ono što trenutno nosi kodno ime Q-Lite. 

Dostupni rani prototipovi pokazuju da bi uređaj izgledao kao DualSense kontroler s velikim 8-inčnim LCD dodirnim zaslonom, a podržavao bi sve značajke DualSense kontrolera i omogućio streamanje do 1080p u 60 FPS-a te brzi Wi-Fi 6E. Bio bi početak "druge PS5 faze" u kojoj bi se trebali pojaviti odvojena disk jedinica za PS5, bežične slušalice i Q-Lite.  

Prema brojnim napisima, radi se o uređaju koji bi funkcionirao kao prijenosni PS5. Ne znamo hoće li tako uistinu biti, ali u slučaju da bude, trebamo malo zauzdati svoja očekivanja jer Q-Lite (ili kako će se već u konačnici zvati) neće biti nalik Switchu, Steam Decku, pa čak ni PSP/Vita prijenosnicima. Najbliže je Logitechov G Cloud koji funkcionira kao cloud streaming platforma. 

Ukratko, igre ne instalirate, već koristite Remote Play sa svojim PlayStationom 5, što znači da ćete morati imati i jedno i drugo. 

Potencijalne prednosti i nedostaci

Prva reakcija na to je da G Cloud jednostavno nije nešto s čime biste htjeli uspoređivati bilo što na čemu radite jer ne samo da se Logitech s prijenosnikom nije proslavio već je tu i činjenica da Q-Lite streama više cloud platformi, a Q-Lite samo jednu. Uz sve to, stanje streamanja videoigara u ovom trenutku vrlo je rudimentarno jer sve donekle funkcionira kada imate više nego savršenu internetsku vezu, ali to nije čest slučaj. Novi Sonyjev prijenosnik u teoriji bi bio samo uvjetno rečeno prijenosan jer biste u svakom trenutku morali biti u blizini super stabilne veze. 

To bi onda podrazumijevalo da ili Q-Lite ima ulaz za SIM karticu ili da biste ga u svakom trenutku trebali hotspotati sa svog mobilnog uređaja, a i u tom slučaju teško da će veza biti toliko snažna da uživanje u igri bude na razini kakvu očekujete. 

S druge strane, ugurati PS5 u daleko manje "pakiranje" teško je izvediva i, još bitnije, skupa priča koja bi Q-Lite automatski stavila u nepovoljnu poziciju kakvu ima Aya Neo linija proizvoda. Eventualno bismo mogli pričati o prijenosnom PS4 Pro uređaju, što bi značilo da već od starta imamo nešto što kaska za trenutnom generacijom i nije "future-proofano".

Pristup s Remote Play prijenosnikom možda trenutno ne zvuči primamljivo, ali dugoročno gledajući, djeluje kao doslovno jedina smislena opcija za Sony. Najjednostavnije rečeno, neminovno je da će vrijeme pregaziti svaki uređaj, ali kvaliteta streaminga postajat će sve bolja. To bi moglo otvoriti potpuno nova vrata za Sony i Logitech. 

To bi se, dakako, trebalo odraziti na cijenu. Službene cijene, naravno, nema, ali neki smatraju da bismo, uz cijenu od 200 do 250 eura, imali nešto u što bismo se mogli lakše upustiti. Sony bi tako uzeo Valveov pristup jer Steam Deck, uvjetno rečeno, nije glavni proizvod koji kompanija želi prodati, glavni proizvod su igre s njihove Steam platforme. To bi bio slučaj i sa Sonyjem koji bi tako svoju PS Plus pretplatu učinio još atraktivnijom. 

Tko je ciljana publika?

E sad, tu onda govorimo o tome da vam istovremeno trebaju PlayStation 5, Q-Lite i pretplata na PS+ Premium, što novi uređaj čini nišnim proizvodom za one dubokog džepa, hardcore gamere i postojeće korisnike koji žele koristiti apsolutno sve benefite PlayStation ekosustava.

No, pođe li im za rukom kvalitetno prezentirati uređaj, bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će na sve reagirati oni koji još uvijek nisu dio PS priče i hoće li ih Q-Lite uopće privući. Internet je, kao i obično, užasno skeptičan što se nove konzole tiče jer rijetki vide pozitivne strane. 

Na kraju krajeva, postoji i opcija koja se naziva Backbone One, a radi se o službeno licenciranom proizvodu koji Sony reklamira na svojim stranicama. Uglavnom, radi se o kontroleru za iPhone. Dakle, klasični bežični kontroler na koji spajate svoj mobilni uređaj i on vam daje osjećaj igranja DualSense kontrolerom sa svim haptičkim i inim pogodnostima.

Potrebna vam je samo aplikacija i možete streamati sve igre sa svoje Plejke. Košta stotinjak eura, ali trenutno nije dostupan u Hrvatskoj. No, predstavlja sasvim legitimnu i jeftiniju opciju za gaming u hodu. 

O svemu bismo više informacija trebali imati uskoro jer predviđa se da bi Q-Lite trebao izaći do kraja godine. Možda već u studenom.