Evo gdje su danas zvijezde Istjerivača duhova

Screenshot: Youtube/Columbia Pictures

"KOGA ćete nazvati?" pitanje je koje je odjekivalo u milijunima domova diljem svijeta nakon izlaska kultne komedije Istjerivači duhova 1984. godine. Film redatelja Ivana Reitmana u kojem se miješaju elementi nadnaravnog trilera i komedije je premijerno prikazan na današnji dan prije trideset i devet godina, a nije mu puno trebalo da zauvijek obilježi popularnu kulturu.

Radnja prati tri profesora parapsihologije sa Sveučilišta u New Yorku, Petera Venkmana (Bill Murray), Raya Stantza (Dan Aykroyd) i Egona Spenglera (Harold Ramis), koji su stručnjaci za paranormalne aktivnosti. Kada ih sveučilište otpusti, oni pokreću vlastiti biznis nazvan Istjerivači duhova, specijaliziran za hvatanje i uklanjanje duhova iz privatnih domova i poslovnih prostora.

Kada se New York suoči s pojačanom aktivnošću duhova, zbog stare sumerske božice Gozer, ovi neuobičajeni junaci moraju se suočiti s nadnaravnim prijetnjama kako bi spasili grad. Pridružuje im se Winston Zeddemore (Ernie Hudson), a tijekom priče se upliću u život glazbenice Dane Barrett (Sigourney Weaver), koja postaje meta nadnaravnih sila.

U nastavku otkrijte čime se danas bave zvijezde ovog klasika 80-ih.

Bill Murray

         Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                          Foto: EPA                                        

Murray je u filmu utjelovio Petera Venkmana, vođu Istjerivača duhova, koji je poznat po svojoj nemarnoj i zavodničkoj prirodi. Murray je od tad glumio u brojnim poznatim filmovima, posljednji put smo ga imali priliku gledati u Ant-Man and the Wasp:Quantumania, a prije toga se pojavio i u filmu Istjerivači duhova: Naslijeđe, koji je nastavak na originalnu franšizu.

Glumac je također osvojio nekoliko prestižnih nagrada, koje uključuju nagrade BAFTA i Zlatni globus , za ulogu u Izgubljeni u prijevodu, te nagrade Emmy, za uloge u Saturday Night Liveu i Olive Kitterdigeu. 

Dan Aykroyd 

    Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                         Foto: EPA                           

Aykroyd je u filmu glumio Raya Stantza, stručnjaka za povijest paranormalnih aktivnosti i metalurgiju, koji je poznat po svom entuzijastičnom pristupu poslu Istjerivača duhova. 

Aykroyd je nakon uspjeha u 80-ima uglavnom glumio sporedne likove u visokobudžetnim filmovima, poput Pearl Harbora, a 2021. se pojavio u Simpsonima i ponovio ulogu Raya Stantza u Istjerivači duhova: Naslijeđe. Glumac se bacio i u poduzetničke vode, te je otvorio lanac restorana i koncertnih dvorana nazvan House of Blues. 

Harold Ramis

    Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                         Foto: EPA                           

Ramis je poznat po ulozi Egona Spenglera, najozbiljnijeg člana Istjerivača duhova, koji je poznat po svom akademskom uspjehu, studirao je na Sveučilištu u New Yorku i na MIT-u.

Ramis je uz karijeru glumca bio poznat i kao redatelj i scenarist. Osvojio je nagradu BAFTA za scenarij filma Groundhog Day. Glumac je preminuo 2014. godine od posljedica autoimune  bolesti. 

Ernie Hudson

    Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                         Foto: EPA                          

Hudson je utjelovio Winstona Zeddemorea, najnovijeg člana tima, koji predstavlja svakodnevnog čovjeka i glas razuma u filmu.

Hudson je glumio sporedne likove u filmovima i televiziji, a jedna od značajnih uloga mu je bila u HBO-voj seriji Oz. Glumac je ponovio ulogu Zeddemorea u filmu Istjerivači duhova: Naslijeđe, a otvoren je za suradnju u budućim nastavcima franšize.

Sigourney Weaver 

    Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                         Foto: EPA                          

Weaver je glumila glazbenicu Danu Barrett, koju opsjedne demon Zuul. Ona je ujedno i Venkmanov romantični interes. 

Sigourney Weaver i dalje ima uspješnu karijeru, a smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena. Glumica se redovno pojavljuje i u blockbusterima i u kritički hvaljenim filmovima, a iza sebe ima nagradu BAFTA, dva Zlatna globusa i nagradu Grammy. Krajem prošle godine imali smo je priliku gledati u filmu Avatar: Put vode. 

Annie Potts

    Screenshot: Youtube/Columbia Pictures                                                         Foto: EPA                          

 Annie Potts je glumila Janine Melnitz, tajnicu Istjerivača duhova, koja je zaljubljena u Egona Spenglera. 

Potts je najpoznatija po svojim ulogama u filmovima iz 80-ih, koji uključuju Pretty in Pink i Jumpin’ Jack Flash, a poznata je i po tome što je bila glasovna glumica za Bo Peep u franšizi Priča o igračkama. Glumica trenutno glumi u seriji Young Sheldon.