Evo što Eli Roth zapravo misli o Quentinu Tarantinu

Foto: EPA

Filmska industrija doživjela je veliki šok kada je debitantski film Quentina Tarantina, Psi iz rezervoara, izašao 1992. godine. Tarantino je u filmu spojio razne žanrove, od trilera do komedije, stvarajući neobičan i originalan film.

No gledatelji su imali podijeljene reakcije na film. Dok su neki kritičari voljeli mješavinu humora i stiliziranog nasilja, drugi su bili zgroženi određenim scenama, poput sekvence s rezanjem uha. Međutim, jedan je redatelj bio toliko očaran filmom da je odlučio snimiti svoju posvetu nazvanu Restaurant Dogs.

Kratki film režirao je Eli Roth koji je tada studirao na NYU-u. Film je bio dobro prihvaćen na njegovom sveučilištu, što je označilo početak uspješne karijere u filmskoj industriji. Roth je znao da on i Tarantino vole iste stvari, osobito niskobudžetne eksploatacijske i horor filmove iz prošlih desetljeća.

Iako Tarantino nikada nije snimio pravi horor film, voli taj žanr i u svoje filmove uključuje mnoge strašne elemente. Također je odavao počast eksploatacijskim filmašima u filmovima kao što su Grindhouse i Kill Bill, čineći ga jednim od najuspješnijih suvremenih redatelja koji tako očito uključuje jedinstven raspon utjecaja u svoj rad.

Roth se još više oslanjao na te utjecaje te je postao poznat po svojim krvavim filmovima i hororima. Njegovi filmovi su niskobudžetni i zaista šokantni - nisu za one slabog srca. Redatelj je 2002. objavio film Koliba straha, što ga je učinilo kontroverznom figurom u industriji, a zatim je snimio još jedan provokativni film, Hostel.

Roth je režirao lažni filmski trailer koji se pojavio u Tarantinovom Grindhouseu

Kada je Tarantino pogledao Kolibu straha, impresionirala ga je Rothova režija i ideje pa su postali prijatelji. Jedan od Rothovih najvećih uzora postao je njegov mentor, netko kome je mogao vjerovati za savjet u industriji.

"Quentin mi je bio sve. Uvijek se nazivam originalnim Tarantinovim copycatom", rekao je Roth za Reel Blend. Otkad su postali prijatelji, Roth je režirao lažni filmski trailer koji se pojavio u Tarantinovu Grindhouseu te je pokazao svoje glumačke sposobnosti pojavivši se kao Dov u tom filmu. Dvije godine kasnije, glumio je Donnyja Donowitza u Tarantinovu filmu Nemilosrdni gadovi.

U istom intervjuu Roth je objasnio koliko voli Tarantina.

"Tretirao me kao prijatelja, kao da smo odrasli zajedno u videoteci. Imali smo slično djetinjstvo i iste utjecaje. Znao je da je moja ljubav prema horor filmovima tako čista, baš kao i njegova. Kao da sam upoznao drugog izvanzemaljca na istoj planeti koji govori istim jezikom kao i ja. To je nevjerojatno. Quentin je za mene više od prijatelja; on mi je brat, član obitelji", zaključio je Roth.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.