Evo zašto je Jason Alexander dobio ulogu u Seinfeldu

Foto: Netflix/NBC

HUMORISTIČNA serija Seinfeld bila bi nezamisliva bez Georgea Constanze, kojeg je utjelovio Jason Alexander. Alexander, Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus i Michael Richards činili su glavnu postavu jedne od najpopularnijih serija svih vremena.

Alexanderov lik George Constanza najbolji je prijatelj komičara Jerryja Seinfelda i baziran je na Larryju Davidu, jednom od tvoraca popularne serije. George je prikazan kao lažljivac i šaljivdžija kojem nedostaje samopouzdanja, ali koji ima sreće sa ženama. 

No, kako bi dobio ulogu Georgea Constanze, Alexander nije oponašao Larryja Davida, već jednu puno poznatiju holivudsku zvijezdu, piše Collider.

Foto: Netflix/NBC

Alexander nije bio prvi izbor za ulogu Georgea

Iako su ostatak postave našli u relativno kratkom roku, producenti Seinfelda su se namučili dok napokon nisu pronašli Georgea Constanzu. Problem je predstavljala činjenica da su glumci, koji su bili glavni izbor za ulogu, odbili glumiti u seriji. Tijekom intervjua s Howardom Sternom, Alexander je otkrio da su potencijalni kandidati za ulogu bili Larry Miller, Brad Hall, Nathan Lane, David Allen Grier, Paul Shaffer i Steve Buscemi.

Glumci kojima je uloga naposljetku ponuđena bili su Chris Rock i Danny DeVito. Chris Rock, tada još zvijezda u usponu u svijetu komedije, iz nepoznatog je razloga odlučio odbiti ulogu u Seinfeldu. Za razliku od njega, Danny DeVito bio je velika zvijezda čija je karijera bila na vrhuncu, zbog čega nije htio igrati sporednu ulogu.

Očajni producenti nazvali su casting redatelje i rekli im da odaberu nekog kazališnog glumca koji će poslati audiciju na kazeti. Jedan od njih bio je i Alexander.

Alexander se u 80-ima pojavio u nekoliko reklama, bio je poznati kazališni glumac i igrao je sporednu ulogu u kultnom klasiku The Burning, zbog čega su mu casting redatelji poslali nekoliko stranica scenarija i tražili ga da pošalje audiciju.

Budući da ga je projekt podsjećao na filmografiju Woodyja Allena, Alexander je na audiciji odlučio oponašati slavnog redatelja. Producentima se audicija toliko svidjela da su ga odmah pozvali u New York, a nedugo nakon toga uslijedila je ponuda za ulogu Georgea.

George je baziran na jednom od tvoraca serije

Alexander je otkrio da u početku nije ni znao da je George baziran na Larryju Davidu te da je to saznao kad su snimili prvih osam ili deset epizoda serije.

Larry David Foto: EPA

"Naletjeli smo na jednu od ranijih epizoda u kojoj mi ništa nije imalo smisla. Situacija mi je djelovala smiješno", prisjetio se Alexander. "Sjećam se da smo zajedno čitali scenarij pa sam otišao do Larryja i upitao ga: 'Larry, molim te, pomozi mi. Ovo se nikada ne bi dogodilo nikome, ali da se dogodi, nitko na planetu ne bi ovako reagirao.' On mi je na to rekao: 'O čemu pričaš, to se dogodilo meni!'"

Alexander je u tom trenutku shvatio da je George baziran na Davidu, zbog čega ga je počeo promatrati i oponašati njegove manirizme.

Svih devet sezona Seinfelda, koje su se prikazivale od 1989. do 1998. godine, dostupne su na Netflixu.