Fanovi Witchera su razočarani zbog velike promjene u Netflixovoj seriji

Screenshot: Youtube/Netflix

NETFLIX je u četvrtak izbacio treću sezonu serije The Witcher kreatorice Lauren S. Hissrich, a nije trebalo puno vremena da se popne na vrh gledanosti. Prema podacima stranice FlixPatrol, treća sezona Witchera je trenutno najgledanija serija u skoro svim zemljama u kojima se prikazuje, uključujući Hrvatsku, a iznimka su zemlje južne i jugoistočne Azije, gdje sama serija nije toliko popularna. Ovo je posljednja sezona u kojoj u ulozi Geralta od Rivije gledamo Henryja Cavilla, prije nego što ga zamijeni Liam Hemsworth. 

OPREZ! Tekst može sadržavati spojlere.

Iako su fanovi serije tužni zbog Cavillovog odlaska i govore da novu sezonu gledaju samo zbog njega, mnogi su razočarani zbog velike promjene za koju su se scenaristi i redatelji odlučili oko trubadura Jaskiera, kojeg glumi Joey Batey. Naime, u novoj sezoni Jaskier je biseksualac i zaljubi se u princa Radovida, kojeg glumi Hugh Skinner. Ovo je veliko odstupanje od romana Andrzeja Sapkowskog, koji su služili kao izvorni materijal za seriju. 

Screenshot: YouTube/Netflix

Jaskier je u knjigama prikazan kao veliki zavodnik na kojeg pada gotovo svaka žena, a ni u jednom trenutku nije pokazao da ga privlače pripadnici muškog spola.

Njegov lik nije tipičan prikaz muževnosti, nježan je, empatičan, obožava modu, flambojantan, čista je suprotnost Geraltu, koji je grub i surov, što nije iznenađujuće s obzirom na način na koji je odrastao. Jaskier je u knjigama jedan od likova koji Geraltu pomažu da se razvije kao osoba i da se počne brinuti o drugima. 

Što se tiče Radovida, on je u knjigama dijete kralja Redanije, Vizimira II., i mlađi je od Ciri dvije godine. U Netflixovoj seriji je prikazan kao odrasla osoba i kao brat kralja Redanije, a u četvrtoj epizodi sezone dijeli intiman trenutak s Jaskierom. Još nije poznato u kojem smjeru će se razvijati Radovidov lik u seriji. U igricama The Witcher, studija CD Projekt Red, Radovid je jedan od negativaca. 

Kritike obožavatelja

Odluka da se Jaskier prikaže kao biseksualac naišla je na oštre kritike fanova, a neki od njih su svoje mišljenje podijelili na društvenoj mreži Reddit. "U modernim medijima očito ne možemo imati prikaze flambojantnih heteroseksualnih muškaraca, koji su racionalni, otvorenog uma i snažni na načine koji nisu tradicionalno muževni", napisao je korisnik Reddita u/Rexlare u komentarima jedne objave.

Ostali korisnici su pisali kako ne vole stereotipne prikaze, po kojima je svaki tradicionalno muževni muškarac heteroseksualac, dok su muškarci koji su imalo flambojantni odmah prikazani kao članovi LGBTQ zajednice. 

Screenshot: YouTube/Netflix

Korisnik Reddita u/GrandOpening2 u svojoj objavi je rekao da je prikaz Jaskiera kao biseksualca problematičan jer je u svakom mediju dosad prikazan kao privilegirani heteroseksualni muškarac, koji je saveznik svake osobe koja treba pomoć.

"Problem u prikazu Jaskiera kao biseksualca je to što od saveznika on postaje manjina. Bez obzira na to jeste li čitali knjigu ili igrali igrice, Jaskier je jedini heteromuškarac koji nema čarobne moći, niti je vilenjak ili patuljak, i svejedno je saveznik svake osobe u svijetu Witchera. Njemu nije bitno koja ste rasa, koja seksualnost, imate li čarobne moći, odijevate li se kao suprotan spol, njemu je sve to nevažno. Sve što mu je bitno je da imate dobro srce", napisao je korisnik. 

Prikaz Jaskiera kao manjine umanjuje njegovu važnost kao saveznika. On se više ne bori kako bi dao podršku drugima unatoč svojoj privilegiranosti, bori se jer je borba postala osobna.

Ipak, nije sve tako crno. Na portalu Rotten Tomatoes mišljenja kritičara o trećoj sezoni Witchera su podijeljena. Neki govore da je serija zabavna zbog mnogo akcije i da je Henry Cavill odličan, dok drugi govore da serija polako postaje "ustajala". Isto tako, činjenica da je Witcher trenutno najgledanija serija na Netflixu ukazuje na to da su gledatelji dovoljno zadovoljni da bi je nastavili gledati.

Gledateljima serije koji nisu upoznati s izvornim materijalom neće smetati velika odstupanja od originalne radnje i likova, i moći će nesmetano uživati u novoj razbibrizi, dok će se ljubitelji Sapkowskog i CD Projekt Reda osjećati kao da gledaju adaptaciju koju s voljenim serijalom vežu samo imena likova.  

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.