George Lucas otkrio koji redatelj je bio inspiracija za lik Han Sola

Screenshot: Youtube/Lucasfilm

FILMSKU franšizu Ratovi zvijezda inspirirali su brojni redatelji, od Akire Kurosawe do Josepha Campbella, a velik utjecaj na tvorca franšize Georgea Lucasa imala su i prijateljstva s nekima od najvećih filmskih velikana, koji uključuju Stevena Spielberga, Francisa Forda Coppolu, Martina Scorsesea i Briana de Palmu. Prema Collideru, jedan od ovih redatelja čak je inspirirao lik svemirskog krijumčara Han Sola.

Han Solo se prvi put pojavio u filmu Ratovi zvijezda IV: Nova nada iz 1977. godine. Nalazio se u gradu Mos Eisleyju, na planetu Tatooine, gdje su Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) i Luke Skywalker (Mark Hamill) tražili nekoga tko će ih odvesti na planet Alderaan. Pošto su bili bjegunci koje lovi Galaktičko Carstvo, ovaj posao je bio iznimno rizičan, ali Han Solo ga je odlučio prihvatiti u zamjenu za dobru isplatu. 

Lucas je lik Han Sola bazirao na redatelju Francisu Fordu Coppoli, poznatom po serijalu Kum. Iako Coppola nije krijumčar, uvijek je spreman preuzeti velike rizike, baš poput Han Sola. 

"George je mislio da previše riskiram, da ću skočiti s planine a da ne znam što je na dnu i da ću završiti bez novca pa je napravio tog lika. Ja sam na neki način zgodni promašaj", izjavio je Coppola. 

Iako je redatelj daleko od promašaja, i dalje često riskira. Coppola trenutno radi na filmu Megalopolis koji sam financira, a scenarij za njega počeo je pisati još u 80-ima. Megalopolis je naišao na probleme u produkciji nakon što je dio filmske ekipe dao otkaz usred snimanja, zbog čega su ga mnogi usporedili s Coppolinim hitom Apokalipsa danas iz 1979. godine. Preostaje vidjeti hoće li i Megalopolis doživjeti isti uspjeh. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.