Guillermo del Toro jedan je film nazvao apsolutno savršenim

Foto: EPA

Često se kaže da mnogi umjetnici imaju samo jednu ili dvije "najbolje" ideje. Glazbenik može imati par pjesama, ako ima sreće, pisac može imati jednu zlatnu premisu, a filmski redatelj može razmišljati o jednoj magičnoj poruci - ostalo su samo varijacije.

No to se vjerojatno ne može reći za Guillerma del Tora jer je njegova produkcija novih filmova vrlo brza.

Ono za čime više traga nisu samo koncept, konstrukcija ili komentar, već kreativna savršenost, koja može poprimiti mnoge oblike. Ta visoka ambicija pokreće ga od mladosti, kada je gledao klasik Frankensteinovu nevjestu. Taj film iz 1935. godine snažno je utjecao ne samo na filmove koje je kasnije stvarao već i na način na koji vidi umjetnost općenito.

"Frankensteinova nevjesta apsolutno je savršen film. Ima nevinost i ljepotu bajke, ali i elemente gotičke horor priče. Ta je kombinacija fantastična", rekao je za Rotten Tomatoes.

Doista, to je privlačno u ovom klasičnom djelu koje je režirao James Whale. Film prikazuje  Frankensteinov odmak od svojih zlih eksperimenata zbog iznenadne moralne promjene. Međutim, to ne uspijeva promijeniti njegovu sudbinu nabolje jer njegov suparnik, Dr. Pretorius, otme njegovu ženu. Stoga, kako bi je oslobodio, Dr. Frankenstein stvara novu zvijer.

Film je stekao kultni status i cijenjen je među ljubiteljima horora i filmskih klasika.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.