Hipnotizirani užasom: Svi koji žele znati što donosi budućnost gledaju Black Mirror

Foto: Press

Netflixova ultimativna poslastica Black Mirror stigla je nakon duge četiri godine i ponovo ima onaj isti efekt - vilica do poda. Ukupno pet epizoda (Joan Is Awful, Loch Henry, Beyond the Sea, Mazey Day i Demon 79) funkcionira kao zasebne priče, ima uvrnute zaplete i surfa na onom što je i proslavilo projekt - pričama u kojima se govori o onom što su zlokobne tehnologije u stanju učiniti čovjeku i posljedicama (ne)razumijevanja znanosti.

Oprez! Tekst sadrži spoilere

Njen idejni tvorac Charles Brooker kreirao ju je inspiriran Twilight Zone serijalom. Black Mirror inficira istom takvom anksioznošću i tjera nas da se zamislimo o tome što se zapravo događa kada se pogledamo u odrazu (ugašenog) crnog zaslona nekog gadgeta. Privatnosti nema, Google o nama zna više nego mi sami o sebi, ali naš problem nisu algoritmi, već gluposti i besmislice koje sami radimo. Odraz u zrcalu je samo ono što ne želimo vidjeti. 

Čitajte uvjete korištenja

Okreneš telefon na stol ili si u kuhinji dok razgovaraš s prijateljicom o nekom dezodoransu. I onda odeš na mobitel ili računalo i što se pojavi? Iskoči oglas za dezodorans, a da to nije slučajnost, nego prisluškivanje u svrhu marketinga, posvjedočit će i e-mail s reklamom za isti dezodorans, koji ćeš uskoro dobiti…

Prije desetak godina, ili 2011. godine, kada je serija Black Mirror lansirana, ovakva scena bi bila šokantna, a danas se pojavljuje u prvoj epizodi 6. sezone. Ako ne vjerujete, prislonite mobitel usnama, recite pet puta vaginalni šampon pa vidite što će se dogoditi.

Joan is Awful je priča o sasvim običnoj ženi Joan koja je preokupirana poslom i površnim emocionalnim odnosima dok jednog dana ne upali streaming platformu Streamberry (preslikan identitet Netflixa, kao ultimativni autoreferencijalni humor) i ne shvati da ono što radi u stvarnom životu poprima oblik televizijske serije sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi.

Algoritam radi svoje jer je Joan nesmotreno klikala da prihvaća sve ono što su joj internetske stranice nudile kao uvjete korištenja. Međutim, ni Salma Hayek na Stremberryju nije stvarna, nego mu je samo posudila svoj lik. Cijelu seriju proizvodi neko supernapredno kvantno dubinski lažirano računalno čudo.

 

Salma Hayek se praktički može natjerati da puši orangutanu (po riječima odvjetnice iz serije) i sve je moguće. Kada Joan postane užasnuta onim što vidi, odluči se "pokakiti" nasred crkve, a kada tu scenu ponovljenu na streaming servisu pak vidi (prava) Salma Hayek, dvije žene se udružuju i odlaze u korporativno središte Streamberryja kako bi zaštitile svoj ugled.

Međutim, ono što tamo saznaju o prirodi stvarnosti je još užasnije… Svaki čovjek ima svoj show u kojem je glavni protagonist po principu Trumanovog Showa. Napredna tehnologija bilježi, prerađuje, snima, montira svaki kadar iz njihovog života gotovo u realtimeu. 

Salma Hayek Pinault, Danny Ramirez, Aaron Paul, David Shields, Kate Mara i Michael Cera čine dio glumačke postave, a osim Joan is Awful, oduševit će vas možda najbolja epizoda u sezoni, Beyond the Sea, zbog koje se dlake na tijelu visoko podižu i ostaju stajati neko vrijeme. Spojlali smo prvu epizodu, drugu nećemo.

Uglavnom, kužite da se radi o dobro osmišljenoj kritici društva koje život prebacuje na internet i koje je (po riječima Salme Hayek) svelo sto godina kinematografije na jednu aplikaciju. Dok gledate ove priče, shvatit ćete da je Black Mirror revolucionaran u onolikoj mjeri koliko je to Matrix bio krajem devedesetih.

To je izdašno producirana saga o nama, baš onako kako nas je i marketinška kampanja za 6. sezonu s razbijenim ogledalima na posterima i upozoravala da će biti. Ne gleda vas Veliki Brat, gledaju vas združena braća koja znaju svaki vaš sljedeći korak i prije nego li ga sami napravite.