Imao je sve potrebno da bude akcijska zvijezda i glumačka ikona. Ali...

Foto: Press

MLAĐE generacije Carla Weathersa vjerojatno znaju iz Mandaloriana, oni stariji kao Apolla Creeda ili Dillona iz kultnog Predatora, ali radi se o pola stoljeća dugoj karijeri tijekom koje je ostvario brojne nezaboravne uloge. 

Iako, rijetko su ga uvrštavali među najveće akcijske zvijezde osamdesetih. Da, tu i tamo naići ćete na njega, ali uz Schwarzeneggera, Stallonea, Norrisa, Van Dammea i Lundgrena puno ćete češće nailaziti na Kurta Russella, Petera Wellera ili čak Stevena Seagala, koji je tijekom osamdesetih snimio samo jedan film.

Weathers je pak imao sve da bude punokrvna akcijska zvijezda osamdesetih. Od fizičkog izgleda, karizme pa sve do toga da je bio legitimno kvalitetan glumac za sportaša koji je američki nogomet zamijenio glumačkim pozivom. 

Nakon manjih uloga u popularnim serijama, kao što su Good Times, Kung Fu, Cannon, Starsky & Hutch i Barnaby Jones, vrata mu je otvorila uloga u malom filmu koji je ušao u legendu. Naravno, riječ je o prvom Rockyju u kojem je glumio Apolla Creeda, razmetljivog boksača koji postaje Rockyjev prijatelj. Ulogu je dobio tako što je tijekom audicije kritizirao Stalloneovu glumu, a odnos sa Stalloneom bio je toliko dobar da ga je Sly ubacio u naredna tri filma, a Rocky II je više-manje i Creedova priča. 

Creed je čak i pokretač radnje četvrtog dijela, ali i spin-off serijala Creed koji već ima tri nastavka u kojima pratimo Creedovog sina.  

Weathers je ostvario nezaboravnu ulogu u još jednom klasiku osamdesetih, Predatoru, u kojem njegov Al Dillon ne samo da se ravnopravno drži s mišićavim kolegama već je i dio sada već kultnog memea.

Action Jackson

Karijeru su mu u ovoj fazi obilježili filmovi kao što su Force 10 From Navarone, Death Hunt s Charlesom Bronsonom i Leejem Marvinom, remake klasika The Defiant Ones, ali tijekom snimanja Predatora legendarni producent Joel Silver predložio mu je da snime nešto u stilu blaxploitacijskih filmova sedamdesetih. Weathers je samo osmislio ime junaka - Action Jackson.

Silveru se to svidjelo, pronašli su scenarista i za sedam milijuna dolara snimili komercijalno isplativi akcijski film koji je opravdao budžet, ali ga je kritika pokopala. 

Devedesete nisu bile posebno plodne godine što se filmova tiče, ali Weathers se prebacio na TV serije i skupio nekoliko solidnih. Od Tour of Duty, preko Street Justice pa sve do In the Heat of the Night. Bio je to i kraj spomena vrijedne filmske karijere jer je prelazak na TV u devedesetima ujedno značio i "terminalnu bolest" filmske karijere. 

No, dvijetisućite su označile daljnji pad popularnosti. Uglavnom B filmovi i epizodne uloge u kvalitetnijim serijama kao što su The Shield, ER, Psych i Arrested Development. Ipak, dvijetisućedesete osjetno su popravile stanje pa je loših projekata bilo osjetno manje, a povećao se broj uloga kojima je vratio dio starog sjaja. 

Colony, Chicago PD/Chicago Justice, Star vs. The Forces of Evil i četvrti nastavak Toy Storyja doveli su ga do odlično prihvaćenog The Mandaloriana, u kojem je zaigrao ulogu Greefa Karga koja ga je obilježila u posljednjoj fazi karijere. 

Radilo se o manje bitnom liku koji se trebao zadržati tek epizodu ili dvije, ali Jonu Favreauu i scenaristima Weathers se toliko svidio da su proširili ulogu na deset epizoda, a Weathers je i režirao nekoliko epizoda. 

Nažalost, bila je to posljednja uloga karijere koja je još mogla potrajati i dati neke zanimljive uloge. Weathers je preminuo u snu u svom domu 1. veljače u 77. godini.