Isprobali smo Steam Deck. Ima jedan veliki problem

Foto: Press

ODMAH na početku treba naglasiti da Valveov Steam Deck NIJE odgovor na Nintendov Switch. Ono što također trebate znati je da od trenutka otkad su Valveovi uređaji iz prednarudžbe počeli pristizati na adrese, internet ne prestaje uspoređivati Switch i Steam Deck.

Koliko god to neki željeli izbjeći, nemoguće ih je ne uspoređivati jer na kraju dana oba uređaja ciljaju na isto tržište prijenosnih konzola kojime u ovom trenutku suvereno vlada Nintendo. Iako Valve dolazi s idejom da će ovo biti "the" prijenosna konzola za PC-jaše, naišli su na nekoliko prepreka koje vjerojatno neće riješiti za vijeka ove generacije uređaja.

No, o tome ćemo nešto kasnije.

Valve stvara vlastitu priču

Valve sa svojim Steam Deckom definitivno nije, neće i u ovoj fazi jednostavno ne može ugroziti poziciju Switcha jer osim što su se pojavili u vjerojatno najgorem periodu za bilo koju konzolu, njihova misija i nije preuzimati tržište Nintendu već stvoriti vlastitu nišu.

Problemi izazvani pandemijom pogodili su apsolutno sve velike igrače, a to je posebno loše za one koji se tek trebaju dokazati. Iako su učinili ogromne pomake na tom polju i počeli proizvoditi i dostavljati veći broj uređaja od očekivanog, lista čekanja i dalje je preduga, a neki konzolu koja se pojavila još krajem veljače, još uvijek nestrpljivo čekaju.

Osim toga, reakcije na Steam Deck, iako uglavnom pozitivne, nisu pohvalne u mjeri da bi vas isključivo usmena predaja natjerala da ga što prije nabavite.

Nakon nekoliko tjedana korištenja, pokušat ćemo donijeti uravnotežen sud o tome što Steam Deck jest, a što nije, što će postati i ono najbitnije - isplati li ga se kupovati.

Dizajn

Čim ga izvadite iz kutije, postaje vam kristalno jasno da je Steam Deck izuzetno kvalitetan uređaj u koji je uložen golem trud. Već je na prvi pogled jasno da se radi o kvalitetnijoj izradi nego u slučaju Switcha.

Ono što ćete također primijetiti je i to da je riječ o grdosiji i to možda za neke i nije nepremostiv problem, ali definitivno u pitanje dovodi prenosivost. Točnije, želite li SD samo strpati u torbu i o njemu više ne razmišljate, to se definitivno neće dogoditi.

Kao prvo, nema šanse da ga strpate u džep, a nakon što ga smjestite u zaštitnu torbu koja dolazi s njim, zauzet će vam veći dio ruksaka. Nasljednici Valvea u tom će pogledu definitivno profitirati jer SD je prevelik i predebeo da bismo ga bez zadrške mogli nazvati prijenosnom konzolom. On je uvjetno rečeno prijenosna konzola, a "uvjetno" se u ovom slučaju ne odnosi samo na veličinu već i bateriju koja je možda i najveći problem.

U svakom drugom pogledu, stvari više-manje dobro funkcioniraju. Tu je više nego dovoljan 7-inčni IPS LCD touchscreen (1280 x 800, 60 Hz) kojem možete tražiti nedostatke, ali kad se sve zbroji i oduzme, to je to što trebate. Neki mu zamjeraju što nije OLED, ali to u prvom redu ovisi o vašim očekivanjima.

Spojite li ga na TV (dock kupujete odvojeno, ali moguće je iskombinirati alternativu), omogućuje 8K/60 Hz ili 4K/120 Hz, što zvuči fenomenalno, ali budite sigurni da to nećete vidjeti tamo gdje biste stvarno trebali jer ono što SD krije "ispod haube" nije dovoljno za takve ekstravagantne vizualne ekshibicije.

Unatoč veličini, SD je ergonomski gotovo besprijekoran i tu definitivno nadoknađuje sve nedostatke izazvane svojom veličinom. Zamjerke idu na račun trackpadova koji su u teoriji fenomenalna ideja dok ih u praksi želite koristiti što manje jer čim napustite glavni meni i uđete u Desktop Mode, jasno vam je da miš i tipkovnica postaju neophodni za iole normalan rad. Dobra stvar je da ih je lako spojiti, ali to ne mijenja činjenicu da su trackpadovi mušičavi, a virtualna tipkovnica neizdrživo "bugovita".

Iako se neki žale na određene nedostatke u izradi (problemi s kućištem i zaslonom), imao sam sreće i na takve nedostatke nisam naišao. Konzola djeluje čvrsto, analogni stickovi i dugmad savršeno su raspoređeni i cjelokupni je dojam da se, kako to mnogi govore, radi o "premium proizvodu".

Osim toga, bluetoothom možete spojiti sve postojeće kontrolere ako se za tim ikad javi potreba (u mom slučaju nije), a konzolu je moguće i dodatno zaštititi maskom koje su dostupne na internetu.

Igre

Najbitnija stvar kod svake konzole su igre, a u današnje vrijeme bitna je i kvaliteta ekskluzivnih naslova. Steam Deck u tom pogledu nema ili još uvijek nema ekskluzivne naslove.

S jedne strane to je dobra stvar jer prednost SD-a i jest u tome da je, baš poput PC-ja, vrlo fleksibilan i omogućuje igranje svega što poželite. To u teoriji mogu biti sve igre za PC, ali i ekskluzive za Xbox ili PlayStation koje imaju PC verzije te mogućnost cloud gaminga koji je mnogim igračima još uvijek nepopularna metoda.

S druge strane, sve što funkcionira na računalu (još uvijek) ne funkcionira na SD-u.

Da, unutar Steam trgovine postoji posebna kategorija igara koje bez problema rade na SD-u i dijele se u tri kategorije i prepoznajete ih po zelenoj (podržane), žutoj (podržane, ali s nekim problemima) ili sivoj (nepodržane ili netestirane) oznaci. Naravno, to ne znači da se one sa zelenom oznakom ponekad neće "zablesirati", niti da među onima sa sivom oznakom nećete pronaći mnoge koje sasvim pristojno rade, ali oznake će vam okvirno pomoći kod izbora.

Naravno, sve igre koje posjedujete na Steamu možete igrati i na SD-u, a operativni sustav izgledom podsjeća na Switch i vrlo je pregledan i jednostavan za korištenje.

Ono u čemu Steam Deck također briljira je emulacija. Dakle, ako želite na svom uređaju igrati starije i neke novije igre izvan Steamove ponude (od NES-a i automata, preko komodorca i Amige, pa sve do Nintendo Switcha), možete to prilično jednostavno napraviti. Uz malo čačkanja u kratkom vremenu možete zaigrati gotovo sve igre koje su se ikad pojavile i u više od 90 posto slučajeva, nećete se susretati s problemima.

Steam Deck je emulacijska zvijer i ako će Valve ugroziti bilo koji dio tržišta, to će bez ikakve sumnje biti tržište retro konzola od kojih ni jedna nije ni do gležnja Steam Decku koji ima i više nego dovoljno snage za emulaciju svih starijih naslova.  

A ako se pitate kako to sve funkcionira u igrama zbog kojih ste SD i kupili, objasnit ću to ovako.

Kad stvari funkcioniraju, funkcioniraju savršeno i često vam kroz glavu prođe misao kako je uopće moguće sve ovo potrpati u ovako (relativno) mali uređaj. GTA V, Red Dead Redemption 2, God of War, Spider-Man, Dying Light, Death Stranding, Elden Ring, The Witcher 3, pa čak i tragično problematični Cyberpunk 2077, sve te igre moći ćete zaigrati gdje god poželite i uz male korekcije grafičkih postavki, radit će daleko bolje nego ste očekivali. Ponekad besprijekorno. I to si trenuci u kojima će ovo djelovati kao pametna kupnja.

Međutim, kad ne funkcioniraju (a događa se češće nego biste to željeli), podsjetit će vas na sve one frustracije koje su osjetili svi vlasnici PC-ja. I budite sigurni, frustracija će biti intenzivna.

Prednost Switcha ili PlayStationa je to da igru instalirate i više ni o čemu ne razmišljate. Ako se već susrećete s problemima, ti problemi nisu pretjerano frustrirajući. Da, dogodit će se tu i tamo da stvari zaštekaju, ali imate gotovo stopostotnu garanciju da će profunkcionirati nakon restartanja igre/konzole ili instaliranja zakrpe.

U slučaju Steam Decka ponekad nije tako.

Štoviše, vrlo često nemate pojma što se dogodilo ni kako to popraviti, a razvojnim timovima još uvijek nije prioritet prilagođavati naslove Steam Decku. I premda rješenje gotovo uvijek postoji, to od vas iziskuje malo (ili ponekad puno) čačkanja po postavkama. A nakon što iscrpite sve mogućnosti, mogli biste se susresti i s nerješivim problemom. Točnije, igre ponekad jednostavno ne rade na Steam Decku.

Ovo je konzola za napredne korisnike i ljude koji imaju vremena i živaca za prtljanje po opcijama, čitanje/gledanje tutoriala i online rasprave s ekipom koja dijeli vaše probleme.

I dok je to cijena koju su neki od nas spremni platiti za ovu razinu fleksibilnosti, Steam Deck jednostavno ne možete preporučiti bilo kome. Ovo je uređaj prepun "dječjih bolesti" i na momente se osjećate kao da tumarate tehnološkom divljinom i sami krčite put kojime prije vas nitko nije kročio.

Baterija

Ovo je uvjerljivo najveći problem Steam Decka. Baterija je smeće. Neoprostivo slaba baterija za uređaj koji je u kategoriji prijenosnih konzola. Iako nije teško dokučiti zašto je tome tako, činjenica je da ćete čak i uz apsolutno razumijevanje za ono što je Valve uspio stvoriti, biti frustrirani nevjerojatnom kratkoćom igranja.

Što to točno znači?

Ako igrate manje zahtjevnu igru, imat ćete nešto ispod tri sata igre. No, ako ste mislili ući u nešto grafički raskošnije, pripremite se na to da ćete u nekim slučajevima dobiti čak i manje od sat vremena igre. I to je grozno.

Tu se gubi sav smisao prijenosne konzole koju ne možete odnijeti dalje od WC-a bez neke jače prijenosne baterije što opet predstavlja dodatni trošak za već ionako skupu konzolu.

Valve je zakrpama (koje uredno izlaze) malo popravio probleme, ali ne drastično i to je ogroman problem... ove ogromne konzole.

Je li vrijeme za kupnju?

Sve ovisi o tome tko kupuje i što očekujete. Kao prvo, cijena od 420 do 680 eura (ovisno o kapacitetu), stvarno nije mala i za taj novac vjerojatno očekujete jako puno.

Istina je da bazni model (64 GB) od 420 eura možete pojačati SD karticom od 512 GB i premda su, ovisno o kartici, razlike u brzini učitavanja vrlo male, morate se zapitati tko je mislio da će SSD od 64 GB biti dovoljan u vremenima kada prosječni AAA naslov poždere između 30 i 100 GB prostora na disku?

Kao što sam već napisao, ovo nije konzola koju ćete kupovati klincima. Zadržite se na Switchu ili čak nekoj od novijih i jačih neprijenosnih konzola. Ovo jednostavno nije opcija za mlađe igrače niti one koji žele jednostavno i prohodno gaming iskustvo već klasični "early adopter" luksuz za one koji svoje igre (nakratko) žele ponijeti na put.

Problem nije u tome da se radi o lošoj niti razočaravajućoj konzoli. Steam Deck je sve ono što je trebao biti pa i puno više, a Valve se upustio u nešto u što bi se malo tko, na ovoj razini, u ovim razmjerima i u ovoj situaciji imao muda upustiti.

I realno je očekivati da će se prva generacija boriti sa svim očekivanim i neočekivanim problemima, a Valve se s tim problemima svakodnevno suočava i rješava ih u hodu.

Međutim, morate biti itekako svjesni u što se upuštate, a upuštate se u eksperiment. Iduća generacija Steam Decka vjerojatno će biti ono čime bi Valve napokon mogao privući mase, ali u ovoj fazi ovo je još uvijek zabava za one najstrpljivije. Odličan početak, ali tek početak.