Istraživanje je pokazalo koje su najpopularnije franšize u 2023. godini

Screenshot: Youtube

KOMPANIJA Fandom, koja je poznata kao najveća platforma za wikije iz svijeta zabave i gejminga, objavila je rezultate najnovijeg istraživanja, kojim je utvrđeno koje franšize su bile popularne ove godine. 

"Franšize sačinjavaju 95% najvećih blockbustera i videoigara u 2023. godini", izjavio je generalni direktor Fandoma Perkins Miller. 

Fandom mjesečno ima preko 350 milijuna korisnika i koristio je pet kriterija u odabiru najpopularnije franšize. Prvi kriterij ocjenjuje koliko je dobro izgrađen svijet neke franšize, što znači da franšiza mora imati zanimljive likove i bogate priče o povijesti i lokacijama koje se spominju.

Drugi kriterij se odnosi na ocjene koje su franšizi davali obožavatelji i kritičari. Treći kriterij je veličina baze obožavatelja. Četvrti ocjenjuje kulturnu relevantnost neke franšize, što znači da mora prikazivati duh vremena u kojem je objavljena i mora ostaviti velik trag na popularnu kulturu. Posljednji kriterij je konzistencija, što znači da bi franšiza trebala izbacivati novi sadržaj kako bi zadržala pažnju fanova. 

Evo koje franšize su zauzele prvih 10 mjesta na ljestvici popularnosti za 2023. godinu. 

1. Star Wars: ocjena 100

Screenshot: Youtube/Disney

Star Wars je kultna franšiza koja kombinira elemente fantastike i znanstvene fantastike. Najnoviji dodatak franšizi je Disney+ serija Ahsoka, koja prati avanture Ahsoke Tano, bivše učenice Anakina Skywalkera. 

2. Marvel: ocjena 87 

Screenshot: Youtube/Marvel Entertainment

Marvel je jedna od najvećih medijskih franšiza u posljednjih 10 godina, bazirana na nizu stripovskih superjunaka. Iako joj je popularnost pala u posljednje vrijeme, vjerni fanovi iščekuju najnoviji film The Marvels i drugu sezonu serije Loki. 

3. One Piece: ocjena 72

Screenshot: Youtube/Netflix

Najprodavanijem japanskom manga serijalu je popularnost naglo porasla nakon što je otkriveno da će Netflix napraviti igranu adaptaciju serijala. One Piece je trenutno najgledanija serija na Netflixu, a uspjela je oboriti i neke od rekorda koje su postavili Wednesday i Stranger Things.  

4. Elder Scrolls: ocjena 71

Screenshot: Youtube/Bethesda

Elder Scrolls je serija videoigara kompanije Bethesda, čija radnja je smještena na bogatom fantastičnom kontinentu zvanom Tamriel. Ove igre su poznate po otvorenom svijetu i mogućnosti istraživanja. Iako je posljednji nastavak ove franšize, Elder Scrolls V: Skyrim, objavljen 2011. godine, obožavatelji nestrpljivo iščekuju bilo kakve vijesti o šestom nastavku.  

5. Harry Potter: ocjena 69

Screenshot: Youtube/Warner Bros.

Serijal romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru spisateljice J.K. Rowling i dalje ima vjernu bazu fanova unatoč raznim kontroverzama vezanima za autoricu. Ove godine je objavljena videoigra Hogwarts Legacy, koja je oduševila obožavatelje, a najavljena je i igrana serija u kojoj će biti adaptirani svi romani. 

6. Barbie: ocjena 66

Screenshot: Youtube/Warner Bros.

Barbie je svoje mjesto na popisu osvojila zahvaljujući hit komediji redateljice Grete Gerwig, koja je ovo ljeto uspjela zaluditi cijeli svijet.

7. Yellowstone: ocjena 64

Screenshot: Youtube/Paramount

Televizijska serija iz 2018. o sukobima na ranču u Montani je brzo stekla brojne fanove, a zasad ima dvije spin-off serije, 1883 i 1923.  

8. The Last of Us: ocjena 63 

Screenshot: Youtube/HBO

Igre the Last of Us se smatraju nekima od najboljih videoigara u povijesti, a ove godine franšizi se pridružila i istoimena HBO-ova serija bazirana na igrama. 

9. Fallout: ocjena 62

Screenshot: Youtube/Bethesda

Ova Bethesdina serija videoigara je fokusirana na preživljavanje u postapokaliptičnom svijetu u kojem igrači istražuju pustoš i donose moralne odluke koje oblikuju priču. 

10. Disney: ocjena 62

Screenshot: Youtube/Disney

Unatoč raznim kritikama, Disney i dalje dominira svijetom franšiza. Kompanija je ovo ljeto izbacila igranu adaptaciju animiranog klasika Mala sirena, a nakon što završe štrajkovi, nastavit će s produkcijom igranog filma Snjeguljica i sedam patuljaka. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.