TV treš sočniji od trača iz frizerskog salona. Što nudi 4. sezona hit serije You?

Foto: Press

SKLONOST ljudi da s posebnim zanimanjem promatraju tuđu nesreću, koprcanje u zabludama, višku kilograma ili nevjeri, tajna je uspjeha svih tabloidnih sadržaja. Najjeftiniji je oblik samopomoći, vjerovali ili ne, trač (sjetimo se priče Netflixovog Bridgertona). Još ako ima koja senzacija u vidu toga da je netko nekom razbio glavu ili ga drži zavezanog u podrumu, sreći i zadovoljstvu prosječnog gledatelja nema kraja. 

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Sve to ujedinjuje sada već 4. sezona Netflixove serije You, koja se prije streamanja prikazivala na američkom televizijskom kanalu Lifetime. Glavni antijunak Joe Goldberg (sjajna izvedba Penna Badgleyja) ispovijeda nam se i obrazlaže motivaciju za zločine nad ženama koji utažuju njegovu glad za ljubavlju, seksom i ubijanjem. Nakon prvobitne opčinjenosti nastupa faza koju Joe zove guranjem kakice uzbrdo. 

 

"Vuk karijeru mijenja, ali ne i ćud"

Podsjetimo se, sve je počelo tako što je samozatajni voditelj knjižare odlučio iskoristiti svoje poznavanje modernih tehnologija kako bi uhodio mladu ženu i natjerao ju da se zaljubi u njega.

U prvoj sezoni Joe Goldberg postaje opsjednut problematičnom Guinevere Beck, a sve ljudske slabosti kažnjava na najbrutalnije načine, posežući za sjekirom, čekićem i raznim metodama tamničenja. U trećoj sezoni je dobio dijete i skoro umro od dosade u kalifornijskom predgrađu. 

Posljednja sezona nastavlja tamo gdje je prethodna stala, s Joeom koji lažira vlastitu smrt i ubija suprugu Love. Odlazi u London, gdje se lažno predstavlja kao profesor engleske književnosti Johnatan Moore. Unatoč čvrstom obećanju da će ovoga puta biti bolja osoba, "vuk karijeru mijenja, ali ne i ćud", pa Joe ubrzo pronalazi novu opsesiju koja budi stare navike u njemu.

Ali uskoro se suočava s podmetanjem misterioznih ubojstava koja nije počinio. Iz nekog razloga sve to si može priuštiti, ali rijetki su oni gledatelji koji će u ovim lovačkim pričama tražiti logiku. 

Nova sezona ima 10 epizoda. Prvih 5 objavljeno je jučer, a premijera ostatka je zakazana za prve dane ožujka. Sve je manje-više isto. Ritam je brz, hipnotizirajući glas serijskog ubojice vodi nas kroz priču punu preokreta i sve se opet čini izuzetno zaraznim, do trenutka kada shvatimo da opet gledamo isto nasilje, bešćutnost i potpuno odsustvo empatije. Ali tome ubijanje fiktivnih likova na televiziji i služi. Ubijanju vremena.

Trač je najjeftiniji oblik samopomoći

Postoji nekoliko stvari zbog kojih je ova serija jedan od najgledanijih Netflixovih projekata, a kad to shvatimo, tek tada uvidimo o kakvom se televizijskom trešu radi. Priča je to o čovjeku koji očajnički traži pravu ljubav, ostavljajući iza sebe gomilu leševa.

Nadalje, ima nešto romantično u tome i sve skupa kreira crnohumornu dramu koju nosi glavni glumac, čija izvedba narcisoidnog psihopata odlično funkcionira u ovoj priči, koju ni najsočniji trač iz frizerskog salona ne može nadmašiti. 

Šlag na tortu patetike je trivijalan podatak da je Badgley napisao pjesmu svakoj ženi s kojom je bio u vezi. U triler seriji You pojavio se nekoliko godina nakon završetka rada na megauspješnom hitu Gossip Girl, seriji koja je pokazala mračnu stranu odrastanja u dobi novih medija. Ostalih glumaca se nećete ni sjećati. 

Ako su vam se svidjele sve sezone do sada, nema razloga da ne zagazite i u ovu avanturu. Ili, kako kaže Joe…

Nestaneš u crnilu. Odjavna špica.