Jack Nicholson opisuje ovaj trenutak kao vrhunac svog života

Screenshot: YouTube/Columbia

Premda nam je danas poznat kao glumac s najviše nominacija za Oscara, Jacku Nicholsonu trebalo je više od deset godina da se probije u svijetu glume.

Nicholson je počeo glumiti 1955. godine, ali sve što mu se nudilo u Hollywoodu bile su manje sporedne uloge i cameo uloge. Prema Far Outu, Nicholson je do sredine 60-ih bio uvjeren da nikad neće uspjeti kao glumac, zbog čega se odlučio okrenuti drugim poslovima u filmskoj industriji, poput pisanja scenarija.

Glumac je tako 1967. godine napisao scenarij za psihodelični film The Trip, koji je režirao Roger Corman, a glumili su Peter Fonda, Dennis Hopper, Bruce Dern i Susan Strasberg. Nicholson je toliko impresionirao Fondu i Hoppera da su mu dvije godine kasnije odlučili ponuditi ulogu u filmu Goli u sedlu (Easy Rider), a ta odluka zauvijek je promijenila život 32-godišnjeg glumca.

Snimljen sa skromnim budžetom od 400 tisuća dolara, Goli u sedlu postao je najbolji prikaz kontrakulture u američkoj filmografiji i zaradio 60 milijuna dolara diljem svijeta. Ovaj film ceste iz 1969. godine prati dva hipija Wyatta (Fonda) i Billyja (Hopper), koji su se iz Los Angelesa uputili na putovanje diljem SAD-a na svojim motorima.

Iako su im mještani na većini lokacija pružili toplu dobrodošlicu, Wyatt i Billy nailaze na probleme u New Mexicu, gdje ih iz zatvora izvlači alkoholičar i odvjetnik George Hanson (Nicholson). Njih trojica zatim kreću na put prema New Orleansu kako bi stigli na Mardi Gras.

 

Uloga koja mu je promijenila život

Uloga Georgea Hansona Nicholsonu je gotovo preko noći donijela svjetsku slavu. Osim što je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, za mnoge je postao simbol američke kontrakulture i novo lice kinematografije.

Kada su ga novinari u intervjuu za The Talks upitali koji bi trenutak nazvao vrhuncem svog života, Nicholson je naveo prikazivanje filma Goli u sedlu na Festivalu u Cannesu.

"Prva projekcija filma Goli u sedlu u Cannesu", rekao je Nicholson. "Kada sam gledao projekciju, shvatio sam da ću zapravo postati svjetska zvijezda", dodao je.

Prije premijere filma u Cannesu Nicholson je i dalje bio uvjeren da će morati promijeniti karijeru te je počeo razmišljati o tome da se počne baviti režiranjem jer je u to vrijeme imao više od deset godina iskustva u filmskoj industriji. Iako je imao dobru reputaciju u Hollywoodu, to nije bilo dovoljno da postane filmska zvijezda.

No na sreću svih njegovih obožavatelja, film Goli u sedlu pružio mu je priliku da se nastavi baviti glumom.

"Na neki način to je preokrenulo moj život i definitivno je bilo vrhunac", izjavio je Nicholson.