James Earl Jones umalo nije glumio Dartha Vadera

Screenshot: YouTube

DARTHA Vadera je tijekom posljednjih 46 godina utjelovilo nekoliko glumaca. Od prvog filma iz Ratova zvijezda do serija, ulogom jednog od najpoznatijih filmskih negativaca može se pohvaliti više glumaca.

U originalnoj trilogiji kostim je nosio David Prowse. U scenama u kojima se Vader bori glumio ga je Bob Anderson. Kad je u filmu Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija Vader skinuo masku, u tom trenutku je ispod nje bio glumac Sebastian Shaw.

Hayden Christensen, koji je utjelovio Anakina Skywalkera u trilogiji prednastavaka, glumio je Dartha Vadera u filmu Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha i seriji Obi-Wan Kenobi. U filmu Rogue One Vadera su utjelovili Spencer Wilding i Daniel Naprous. Ipak, najpoznatiji glumac Dartha Vadera je zapravo onaj koji mu je posudio glas – James Earl Jones.

Prowseov naglasak stvarao problem

Njegov glas postao je legendaran, najprepoznatljiviji glas u filmskom svijetu. No tvorac Ratova zvijezda George Lucas u početku je imao u planu drugog glumca. Lucas je htio poznatog glumca u ovoj ulozi, barem poznatijeg nego što je u to vrijeme bio Jones.

Ideja je bila da glas Darthu Vaderu posudi Orson Welles, redatelj jednog od najboljih filmova u povijesti Građanin Kane, u kojem je i glumio. Iako je Prowse, koji je nosio kostim, govorio ono što je Lucas zamislio, redatelj je ubrzo shvatio da maska guši njegov glas i da će ga u postprodukciji morati popraviti. Prowse je, pak, imao jak naglasak, što se Lucasu nije svidjelo jer je smatrao da to nije karakteristično za Vadera.

Jonesov glas bio je savršen

Tako da je izbor na kraju pao na dva glumca – Jonesa i Wellesa. Obojica su iskazala želju da utjelove Vadera, stoga je konačan sud bio na Lucasu. On je htio da glas glavnog negativca bude mračan i dubok. Jones je bio savršen izbor za to jer je imao sve što je bilo potrebno za gospodara Sithova. Wellesov glas Lucasu nije pasao jer je bio više nalik na stari, klasični kazališni glas.

Renomiranom 92-godišnjem glumcu slavu je donio njegov glas, koji je postao sinonim za legendarnog negativca. Jones se u 2022. godini umirovio te je dao dopuštenje da se njegov glas koristi u budućim filmovima i serijama Ratova zvijezda. Vaderu je posudio glas ukupno 19 puta u raznim projektima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.