Jedna od najboljih igara prošle godine dobila je nastavak priče

Foto: Press

HORIZON Forbidden West jedna je od najboljih prošlogodišnjih igara, ali budući da se pojavila početkom godine, do trenutka kada smo sastavljali liste najboljih u 2022., ostala je u sjeni nekih kasnijih naslova koji su bili svježiji u sjećanju igrača. Bilo kako bilo, radilo se vizualno impresivnoj igri koja je od izvrsnog prethodnika bila bolja u više-manje svim aspektima.

Prva ekspanzija Burning Shores samo nas je podsjetila na izvrsno odrađen posao Guerilla Gamesa, koji je postavio savršene temelje za neizbježni nastavak, koji je nedavno i najavljen.

Nastavak lova

Radnja ekspanzije smještena je odmah nakon što je Aloy porazila članove Far Zenitha, a lov za posljednjim članom, magnatom Walterom Londrom, dovodi je do ruševina nekadašnjeg Los Angelesa, gdje sada žive članovi plemena Quen. Tamo upoznaje Seyku, koja je vodi do skrovišta svog plemena, i zajedno kreću u lov na odbjeglog "farzenitovca".

Što se same premise tiče, radi se o očekivanom nastavku avanture (za one koji se uopće sjećaju svih detalja izuzetno kompleksne i razgranate priče Forbidden Westa), ali i ne pretjerano nadahnutoj ekspanziji, koja u najboljem slučaju proširuje mitologiju Horizona.

Doduše, taj povratak je mogao biti malo bolje odrađen jer ekspanzija vas istog trena stavlja u žižu zbivanja bez da vas podsjeti na sva ona pravila koja ste naučili prije nešto više od godinu dana. To rezultira periodom "lutanja" i pokušaja da se prisjetite kontrola koje su do kraja Forbidden Westa bila brojne i izuzetno kompleksne.

Naravno, to nije problem za igrače kojima će ovo biti prvi ulazak u svijet drugog Horizona, ali za nas povratnike radi se o otprilike sat vremena prilagodbe i podsjećanja na sve što smo naučili tijekom prvog prolaska.

Los Angeles je savršena nova lokacija

Dobra stvar je to što je Los Angeles odlična nova lokacija prepuna predivnih i šarenih krajolika, ali i nekih novih mehaničkih neprijatelja koji će vas svako malo spriječiti u tome da se previše opustite i divite prirodi. Guerilla Games stvorio je vizualno remek-djelo, a to je itekako vidljivo i u ekspanziji koja već ionako grafički impresivnu igru uspijeva učiniti još ljepšom i zanimljivijom.

Trudit ću se ne previše pokvariti uživanje u ekspanziji, ali u današnje vrijeme prilično je lako pogoditi o čemu se radi. Uglavnom, Burning Shores uspijeva dodatno proširiti priču o Aloy i popuniti neke praznine u njezinoj biografiji. Tu u prvom redu govorimo o njezinom odnosu sa Seykom koja se uspijeva približiti junakinji više nego bilo koji drugi sporedni lik u obje igre.

Naravno, neke stvari su već diskretno sugerirane u prethodnicima, ali ovdje se radi o nešto hrabrijem iskoraku. Riječ je, dakako, o njezinoj seksualnosti, ali autori uspijevaju to "otkriće" donekle zauzdati prije nego što se pretvori u velevažni "statement", koji je u današnje vrijeme sve samo ne neuobičajena pojava u pop kulturi. Na kraju krajeva, možete ga u potpuno zaobići dijaloškim odabirima i Aloy učiniti dvosmislenom u tom pogledu.

Ovdje je u scenarističkom smislu daleko bitniji način na koji Burning Shores gradi temelje za nastavak priče. Ekspanzija u nešto malo više od pet sati igre uspijeva povezati dijelove priče te otkloniti neke nedoumice i nedorečenosti.

I to je više nego dovoljno vremena za losanđelesku epizodu pa treba pohvaliti autore da sve ovo nisu razvukli unedogled kako bi igrači dobili "više za svoj novac" jer što se novih open world igara tiče, manje je prečesto više. Ili bi tako barem trebalo biti.

No ta priča ima dvije strane.

Temelji za nastavak avanture

Netko bi očekivao da će negativne reakcije stizati uglavnom zbog još jednog "woke" poteza (što se, očekivano, i događa), ali većina igrača žali se prvenstveno na trajanje DLC-a.

I definitivno nisu u krivu jer to je detalj koji mi kritičari često zanemarujemo budući da kodove za igru dobivamo. Naime, ekspanzija Burning Shore koštat će vas dvadesetak eura, što je oko 150 kuna, a to definitivno nije mala cijena za par sati igre.

Da, Los Angeles je predivan i opasan arhipelag koji ćete s užitkom istraživati i da, nastavak priče savršene je duljine. Međutim, Guerilla Games mogao se potruditi oko svega ostalog jer dodatne misije i više sadržaja ovo bi iskustvo učinili daleko primamljivijim većem broju igrača. Tim više jer DLC ni na koji način ne proširuje temeljnu igru, već se radi o sporednoj misiji u potpunosti odvojenoj od glavne mape.

Pritom, naravno, ne mislim da je ekspanziju trebalo nafilati gomilom sporednih misija, a mapu načičkati besmislicama koje samo stvaraju privid sadržaja. No pet sati proleti ako stvari funkcioniraju i lako je steći dojam da je ovo propuštena prilika da dobijemo nešto u potpunosti impresivno.

No što je tu je. Burning Shores stvorio je kvalitetne temelje za nastavak epske sage, a to je ono što je očito bila i osnovna zamisao iza DLC-a. Oni koji su voljeli glavnu igru vjerojatno će zavoljeti i ekspanziju, koja unatoč nedostacima, ispunjava onu primarnu funkciju - donosi nam još malo kvalitetne šore s mehaničkim dinosaurima.

Ocjena: 6/10