“Još uvijek imamo dug put pred sobom”: Marion Cotillard o #MeToo pokretu

Foto: EPA

MARION COTILLARD je ohrabrena napretkom koji je postigao pokret #MeToo, ali vjeruje da još uvijek imamo dug put pred sobom". Oscarom nagrađena glumica je iznijela svoje mišljenje tijekom intervjua za Deadline u Cannesu, gdje promovira svoj najnoviji film Little Girl Blue, koji se bavi temama seksualnog zlostavljanja.

Cotillard u dokumentarnom filmu glumi Carole Achache, majku redateljice filma Mone Achache, a Achache glumi samu sebe. Redateljica kroz film pokušava shvatiti zašto je njena majka počinila samoubojstvo i otkriva tisuće pisama i fotografija koji joj pružaju uvid u život njene majke, s kojim nije bila upoznata. 

Cotillard je rekla da suosjeća s redateljicom i njenom majkom jer puno žena u svijetu je imalo slična iskustva s muškarcima. "Moja majka i baka, čak i daljnje rođakinje, imale su vrlo teške odnose s muškarcima i bile žrtve seksualnih napada. Bila sam vrlo dirnuta ovom potragom jer je to put prema ozdravljenju."

Za pokret #MeToo je rekla da treba još napredovati. "Uvijek se sjetim žene koja ide na još jedan prosvjed, još jedan hod sa svojim plakatom na kojem piše: 'Ne mogu vjerovati da se još uvijek bavimo ovime'", izjavila je glumica.

Cottilard je rekla kako se na početku svoje glumačke karijere znala naći u situacijama u kojima nije trebala biti. "Još uvijek postoje neki bolesni muškarci, a ponekad i žene, koji će iskoristiti mladost, koji će iskoristiti strast koju imamo kao glumci i činjenicu da ovisimo o željama redatelja i producenata."

"Mlade glumice danas znaju da to nije u redu, da ako vas netko traži nešto što ne želite učiniti, možete reći "Ne". Ja to nisam znala na početku karijere, bilo je to vrlo drugačije vrijeme", dodala je oskarovka.

Cotillard se također prisjetila najdražih trenutaka u Cannesu. Najljepše uspomene veže uz prikazivanje njenog filma Život u ružičastom (La Vie en rose) iz 2007. godine, u kojem je utjelovila Édith Piaf i dobila Oscara za najbolju glumicu.