Kritičari tvrde da su ovo najbolji filmski prednastavci svih vremena

Screenshot: YouTube/Hulu/Produzioni Europee Associati

FILMSKI prednastavci, kao i filmski nastavci, rijetko uspijevaju ostvariti uspjeh originalnih filmova. No, uvijek postoje iznimke.

Iako su prednastavci poput Kralja škorpiona, Fantastičnih zvijeri ili Carstva velikog Oza bili veliki promašaji, u posljednjih nekoliko godina imali smo priliku vidjeti prednastavke koji su postali hitovi i kvalitetno proširili priču originalnih filmova. Primjerice, prošlogodišnji film Wonka, prednastavak Charlieja i tvornice čokolade, iznenadio je mnoge kritičare koji su smatrali da je takav film nepotreban, a uz to je postao jedan od najuspješnijih filmova 2023. godine.

Kritičari portala IndieWire napravili su popis najboljih filmskih prednastavaka svih vremena, a u nastavku smo izdvojili neke od njih. Evo koji su se filmovi našli na popisu.

Dobar, loš, zao (The Good, the Bad and the Ugly)

 

Vestern Dobar, loš, zao treći je film dolarske trilogije koju je režirao Sergio Leone. Film je smješten u razdoblje Američkog građanskog rata i prati trojicu muškaraca koji su suparnici i koji se pokušavaju dočepati blaga koje je zakopala vojska Konfederacije.

Mnogi obožavatelji vesterna i filmova Sergija Leonea smatraju da je Dobar, loš, zao najbolji film dolarske trilogije i ujedno jedan od najboljih vesterna svih vremena. Oscarom nagrađeni redatelj Quentin Tarantino jednom je prilikom izjavio da je Dobar, loš, zao "najveće postignuće u povijesti filma."

Kum II (The Godfather Part II)

Kum II je istovremeno i nastavak i prednastavak filma Kum, redatelja Francisa Forda Coppole. Iako film prikazuje postupni pad Michaela Corleonea koji je u 1950-ima preuzeo mafijaško carstvo svoga oca, istovremeno doznajemo kako je Vito Corleone izgradio svoje carstvo u razdoblju između 1917. i 1925. godine. Ovaj kontrast između oca i sina je ono što čini Kum II posebnim i uzdiže ga iznad svog prethodnika.

Indiana Jones i ukleti hram

 

Radnja drugog filma u serijalu Indiana Jones, Indiana Jones i ukleti hram, događa se godinu dana prije Otimača izgubljenog kovčega. Indy i njegovi prijatelji ovaj put ne bore se protiv nacista, nego protiv zlog kulta koji je oteo mistični sveti kamen iz jednog sela u Indiji.

Ukleti hram podijelio je ljubitelje serijala o poznatom arheologu jer je puno mračniji od ostalih nastavaka. Čak je i Steven Spielberg u nekoliko navrata rekao da je film premračan i da je pretjerao. Unatoč kritikama, turobna atmosfera i nezaboravne akcijske scene, kao što je poznata scena potjere u rudniku, čine Ukleti hram jednim od boljih nastavaka popularnog serijala.

Prey

 

Smješten u 1719. godinu, Prey je prednastavak franšize Predator. Priča prati Naru, mladu ženu iz indijanskog plemena Comanche, koja se želi dokazati kao lovkinja. Nakon što se u blizini njezinog sela pojavi izvanzemaljac koji lovi bića s vrha hranidbenog lanca, Naru mora zaštiti svoje bližnje i od vanzemaljskog predatora i od trgovaca krznom koji ubijaju bizone o kojima ovisi njezino selo.

Većina filmova u franšizi Predator iza sebe ima mnoštvo negativnih recenzija, ali Prey može stajati rame uz rame s originalnim Predatorom iz 1987. godine. Iako je riječ o prednastavku, redatelj Dan Trachtenberg nije pokušavao proširiti već poznatu mitologiju legendarne franšize, već se u potpunosti fokusirao na snimanje svježeg i kvalitetnog znanstvenofantastičnog filma, u čemu je i uspio.

Furiosa: Pobješnjeli Max saga (Furiosa: A Mad Max Saga)

George Miller oduševio je obožavatelje franšize Pobješnjeli Max prednastavkom Furiosa, koji prikazuje uspon Imperatorice Furiose, jednog od najlegendarnijih likova u cijeloj franšizi. Furiosu je kao dijete oteo Lord Dementus, suparnik Immortana Joea iz Divlje ceste, a u filmu pratimo njezinu potragu za osvetom nakon što je ostala bez svog doma i majke.

Iako je Charlize Theron bila nezaboravna u ulozi Furiose u Divljoj cesti, Any Taylor-Joy daje novu dimenziju njezinom liku. Budući da je Divlja cesta bila akcijsko remek-djelo koje je teško replicirati, Miller je u novom filmu otišao u drugom i mirnijem smjeru, koji je kritičare podsjetio na akcijske filmove iz 70-ih.

Ostatak popisa pogledajte na ovoj poveznici.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.