KVIZ Halloween: Koliko znate o hororu koji nas plaši već 45 godina?

Foto: Press

PRAZNIK smrti i izdubljenih bundeva nezaobilazan je u popularnoj kulturi i filmskoj industriji. Sve zasluge za populariziranje Noći vještica pripisuju se redatelju Johnu Carpenteru, koji je 1978. godine snimio kultni horor i nametnuo trend premijernog prikazivanja horor filmova u listopadu.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Sinopsis je jednostavan. Michael Myers kao poremećeni šestogodišnjak ubio je svoju sestru i završio na hospitalizaciji. Godinama kasnije bježi iz ludnice i vraća se u Haddonfield u Noći vještica, ali ne kako bi nožem izdubio bundevu, već kako bi zabio oštricu u tijelo dadilje Laurie Strode. Ostalo je povijest filma.

 

Najprodavanija maska za obilježavanje morbidnog praznika jest ona s kojom Michael Myers uvijek dolazi baš u ovo vrijeme, noseći mesarski nož i loše namjere. Kada je John Carpenter snimio Halloween daleke 1978. godine (skladajući Halloween temu skoncentriran na svega nekoliko klavirskih tipki), nije ni slutio da će jezivi soundtrack postati alarm za žurno zakračunavanje prozora i vrata u najstrašnijoj noći u godini.

Halloween 45 godina puni kino blagajne, a publika i blagajne i gaće

Jamie Lee Curtis već 45 godina preživljava svaki pokušaj ubojstva poremećenog Michaela Myersa. Snimljeno je ukupno 13 filmova, a s aktualnim naslovom Halloween Ends završava trilogija Davida Gordona Greena (koja je počela Halloweenom 2018., a nastavila se samo godinu dana kasnije hiper nasilnim filmom Halloween Kills). Laurie Strode piše memoare i prisjeća se kako je psihopat s maskom na licu ukrao snove jednom gradiću i pretvorio ih u noćnu moru bez kraja. 

Halloween već 45 godina puni kino blagajne, a publika puni i blagajne i gaće. Zato je teško povjerovati da je stvarno kraj, iako je Michael Myers u posljednjem filmu doslovno smrvljen u drobilici za staro željezo. 

U gradiću Haddonfieldu, gdje Michael Myers nije viđen posljednje 4 godine, mladić Corey Cunningham (Rohan Campbell) biva optužen za ubojstvo dječaka kojeg je čuvao u Noći vještica. Nakon paklenog babysittinga dobije etiketu "psiho dadilje", jer je zatečen s nožem u ruci dok je dječak padao ravno u smrt na dno stepeništa, i to pred očima svojih prestravljenih roditelja. 

Laurie Strode (tko drugi nego Jamie Lee Curtis) živi sa svojom unukom, medicinskom sestrom Allyson (Andi Matichak), a okupirana je pisanjem memoara. Laurie i Corey će se upoznati sasvim slučajno, a svi zajedno će pokušati proslaviti Noć vještica…

Kviz!

Nisu svi nastavci Halloween franšize bili jednako uspješni, pa samim tim onaj tko posjeduje znanje o tome što se događalo unatrag 45 godina i u 13 filmova može se smatrati pravim obožavateljem. U nastavku provjerite koliko znate o najcjenjenijoj horor filmskoj franšizi i filmašima koji su je kreirali. Ako nemate bar 5 točnih odgovora, ponovite horor gradivo i dočekajte spremni Noć vještica.