Legendarnog redatelja Akiru Kurosawu oduševio je ovaj film s Riverom Phoenixom

Screenshot: Youtube/Warner Bros.

KĆI legendarnog japanskog redatelja, Akire Kurosawe, nakon njegove smrti objavila je popis redateljevih najdražih filmova. Popis je imao jedno pravilo: bio je dozvoljen samo jedan film po redatelju. Jedan od modernijih filmova koji je uspio impresionirati Kurosawu bio je Running on Empty iz 1988. godine, redatelja Sidneyja Lumeta. Glavnu ulogu u filmu je imao pokojni River Phoenix, talentirani brat oskarovca Joaquina Phoenixa, donosi Collider. 

Sidney Lumet je danas najpoznatiji po klasicima poput 12 Angry Men, Serpico i Dog Day Afternoon, ali Kurosawin izbor filma Running on Empty nije začuđujuć. Radnja filma je emocionalno nabijena, a imamo i dirljiv prikaz međuljudskih odnosa i izvanredne glumačke izvedbe. Phoenixu, koji je tada imao samo 18 godina, to je bila jedna od najimpresivnijih uloga u karijeri, za koju je nominiran za Oscara.

 

Posljedice borbe protiv sistema

Scenarij za film je napisala Naomi Foner, koja je za isti dobila nominaciju za Oscara. Radnja prati par hipija, Arthura (Judd Hirsch) i Annie Pope (Christine Lahti), koji su prisiljeni na nomadski život kako bi pobjegli od zakona nakon što su bombardirali tvornicu napalma 1971. godine. U njihovom napadu, koji je bio protest protiv rata u Vijetnamu, slučajno je stradao nevini domar, zbog čega par prati krivnja gdje god da dođu. 

Žrtva njihovog aktivizma je i njihov stariji sin Danny (River Phoenix), koji je imao samo dvije godine kada se dogodilo bombardiranje. On odrasta bez stalnog doma i stalno mora mijenjati identitet i škole kako bi preživio. Pošto su njegovi roditelji klasični buntovnici u borbi protiv postojećeg sistema, Danny se protiv njih buni na svoj način.

Umjesto da koristi ilegalne supstance i ide na rock koncerte, Danny je veliki ljubitelj klasične glazbe i talentirani je pijanist. Njegovi roditelji na kraju moraju odlučiti hoće li ga pustiti da živi život koji želi, ili da bude bjegunac do kraja života zbog njihovih odluka.

Film pruža uvid u hipijevsku kulturu koju mnogi idealiziraju i prikazuje drugu stranu slike, a to je da revolucije i borba protiv sistema mogu imati tragične posljedice. Kroz film vidimo kako su Arthur i Annie izgubili kontakt s ostatkom svoje bliže obitelji i moraju ostati izolirani kako bi preživjeli, što utječe i na njihovu djecu. 

River Phoenix u glavnoj ulozi

Odabir Phoenixa za ulogu Dannyja Popea nije bio slučajan. Mladi glumac, čija je karijera bila kratka, ali puna hitova kao što su Stand By Me i My Own Private Idaho, imao je odrastanje pomalo slično liku kojeg je utjelovio.

Njegovi roditelji, Arlyn Dunetz i John Lee Bottom, živjeli su poput hipija i putovali diljem SAD-a za vrijeme njegovog djetinjstva. Osim toga, njegovi roditelji su bili dio religioznog kulta Božja djeca (Children of God), koji je glumac u kasnijim intervjuima optužio za seksualno zlostavljanje. 

Phoenixova interpretacija Dannyja Popea naišla je na brojne pohvale i bila je bitna točka u njegovoj karijeri jer je predstavljala prijelaz na ozbiljnije filmove. Iako je igrao glavnu ulogu u filmu, nominiran je u kategoriji za najboljeg sporednog glumca na 61. dodjeli Oscara, čime je postao šesti najmlađi glumac ikad nominiran za prestižnu nagradu. 

Iako Running on Empty nije razvikan kao ostali Lumetovi filmovi, Kurosawa ga je s razlogom odabrao kao najdraži film renomiranog redatelja. Film pokazuje da ljubav prema obitelji nadmašuje bilo kakve ideale, bez obzira koliko plemeniti bili, a osim toga daje uvid u neosporivi talent Rivera Phoenixa, koji je preminuo samo 5 godina poslije, u 23. godini svog života. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.