Michelle Yeoh ušla u povijest kao prva Azijatkinja nominirana za Oscara

Foto: EPA

GLUMICA  Michelle Yeoh prva je Azijatkinja nominirana za Oscara za najbolju glumicu. 

Zahvaljujući ulozi u filmu Everything Everywhere All at Once, Akademija je nakon 95 godina prepoznala Azijatkinju u kategoriji najbolje glumice. Do danas nijedna žena koja se identificira kao Azijatkinja nije bila nominirana za Oscara.

Naime, za Oscara je svojedobno bila nominirana glumica Merle Oberon rođena u Indiji, ali ona je skrivala svoje podrijetlo. Ista stvar je bila i s dvostrukom dobitnicom Oscara Vivien Leigh koja je također rođena u Indiji.

Tko je Michelle Yeoh?

Michelle Yeoh rođena je u Maleziji 1962. godine. Živjela je u Hong Kongu, a zatim u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Kao dijete je pokazivala zanimanje za ples i balet, no njezina karijera nije krenula u tom smjeru zbog ozljede kralježnice. Michelle je potom upisala studij dramske umjetnosti. Godine 1983. Michelle se proslavila kada je pobijedila na izboru za Miss Malezije. 

Kasnije je glumila u jednoj televizijskoj reklami, čime je privukla pozornost jedne produkcijske kuće sa sjedištem u Hong Kongu. Ubrzo je dobila nekoliko uloga, uglavnom u akcijskim filmovima.

Iz glume se povukla osamdesetih godina nakon udaje za Dicksona Poona, no 1991. su se razveli, a Michelle je godinu dana kasnije ponovno počela glumiti. Do danas je stekla nekoliko počasti, nagrada i priznanja, a njezine glumačke uloge uključuju Yes, Madam, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Reign of Assassins, Star Trek: Discovery i Crazy Rich Asians.

>>Ovo su nominirani za Oscara 2023., jedan film ima čak 11 nominacija