Mortal Kombat 1: Apsolutno ništa novo, ali prokleto zabavno

Foto: Press

U OVOJ poodmakloj fazi, vrlo je teško reći što uopće očekujete od franšize Mortal Kombat. 

Neki od nas igrali su je dok smo još bili klinci, a već dugo nismo klinci. Ukratko, ne postoji više ništa što već nismo vidjeli i nema tog gotovo komično bolesnog fatalityja koji nije uništio svaki dio tijela protivnika. Mortal Kombat je ostavština ere u povijesti gejminga u kojoj tvorci igara nisu pazili na osjećaje roditelja, nego su nas samo željeli šokirati i zabaviti. 

To se održalo sve do danas i, nekim čudom, iz nastavka u nastavak postaje sve poremećenije. 

Reboot legende

Zapravo je nevjerojatno da oko svega ne postoji sveopći uzjeb jer MK djeluje kao jedna od onih igara koje dušobrižnici koriste kao primjer kako bi pokazali koliko je svijet videoigara izopačen. I da stvar bude smješnija, razumjeli bismo njihovu zabrinutost. 

S druge strane, ovo je 18+ igra i na onoj se nekoj najbazičnijoj razini nimalo ne razlikuje od većine igara za odrasle. Malo je brutalnija i eksplicitnija u sadizmu, ali načelno u granicama (ne)normalnog. 

Mortal Kombat 1 je zapravo reboot serijala i premda u većini aspekata ne donosi apsolutno ništa novo, djeluje kao svojevrsni hommage franšizi koja je s nama od 1992. To se u prvom redu odnosi na likove od kojih je igra nekima dala zasluženi origin story, a neki su samo prisutni. Osim toga, igra je nakon više od 30 godina napokon odala počast čovjeku od kojeg je, uvjetno rečeno, sve krenulo. Naravno, riječ je o Jean-Claudeu Van Dammeu, koji je posudio izgled i glas Johnnyju Cageu. Točnije, postao je skin Johnnyja Cagea. 

Fanovi serijala vjerojatno znaju da je prvi Mortal Kombat isprva trebao biti igra o Van Dammeu, ali budući da su se ti planovi izjalovili, dobili smo Mortal Kombat, a lik belgijskog majstora borilačkih vještina pretvoren je u Johnnyja Cagea, koji je samo granično podsjećao na slavnog glumca. Ta je "nepravda" napokon ispravljena. 

Nešto novo, a ništa novo

Izuzmemo li verziju za Nintendo Switch, novi Mortal Kombat odličan je na svim platformama. Izgleda bolje nego ikad prije, konačni potezi brutalni su baš toliko koliko želite da budu, a story mode je iznenađujuće kvalitetan. Od ovih igara ne očekujemo slojevit scenarij i neće vas posebno razočarati da ga nismo dobili ni ovaj put. No priča na neki čarobni način funkcionira i tjera vas da je izgurate do kraja. 

Ipak, borbe jedan na jedan su glavni razlog zbog kojih kupujemo ove igre, a i u tom pogledu igra funkcionira. Doduše, nakon svega imate osjećaj da je igra napravila korak unazad što se nekih stvari tiče. Nisu to neke ključne stvari, ali primjerice pozadina nije interaktivna kao u proteklim nastavcima, pa nećete koristiti dijelove kulisa kako biste dodatno oštetili protivnika. 

No umjesto toga dobili smo Kameo borce koji vam asistiraju tijekom borbe i birate ih s liste dostupnih likova (Sonya Blade, Motaro, Cyrax, Frost, Goro, Jax, Kano, Sektor itd.), od kojih se većina neće naći na glavnoj listi, ali ćete ih moći izabrati prije svake borbe. Moći ćete ih koristiti za posebne poteze koji kombiniraju "najbolje od oba svijeta", a svaki od njih moći će izvesti i svoje fatalityje i brutalityje.  

Neke su stvari drukčije nego u prethodna dva nastavka. Fatal Blows iz 11-ice vraća se, ali ovog je puta malo drukčiji. I dalje se aktivira kada vam energija padne ispod 30%, ali ovog puta ih izvodite u kombinaciji s Kameo borcima. Tu su naravno i lokalni i online mečevi, Towers i Invasion mode u kojem skupljate skinove, novac i ostali više ili manje bitan sadržaj. 

Super... osim na Switchu

Vizualno, igra je umjeren skok u odnosu na jedanaesticu, ali svakako osjećate da igrate igru za novu generaciju konzola. Jedina misterija je zašto su igru, budući da nije izašla ni za PS4 ni za Xbox One, izdali za Switch koji je, iako superzabavna, uspješna i u svakom pogledu genijalna konzola, tehnički i dalje drljavi mobitel iz 2015. 

Drugim riječima, sve ono što očekujete od next-gen naslova na last-last-last-last-last-last-last-last-gen "mobitelu", tu je. U svoj raskoši užasa. Iznenađujuće dobro za mobitel iz 2015., ali tragikomično nedopustivo za 60 eura tešku igru u 2023. 

Uglavnom, ništa vam neće nedostajati, ali činjenica je da ništa posebno novo nećete ni vidjeti jer, budimo realni, malo toga je i moguće dodati a da osjetno nadogradi dobitni recept koji je usavršen u desetom nastavku. MK1 isti je onaj stari dobri Mortal Kombat koji smo zavoljeli, a to je i dovoljno. Nećete propustiti ništa dramatično ako ga nikad ne zaigrate, ali definitivno se nećete razočarati ako ga kupite jer sam za sebe je briljantan. Jedini je problem to što ga je nemoguće ne usporediti s fenomenalnim prethodnicima.

Ocjena: 8/10